Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a hidegzuhany – Ez vár a vásárlókra Húsvét előtt a magyar...

Itt a hidegzuhany – Ez vár a vásárlókra Húsvét előtt a magyar boltokban

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a kakaó és a cukor ára is jelentős mértékben megugrott a nemzetközi piacokon, amelynek számos oka van – állapította meg a Pénzcentrum egy friss cikkben.

 

Hirdetés

A termőterületeken fellépő problémák, köztük kedvezőtlen időjárás és növénybetegségek, valamint az alvilág tevékenysége mind hozzájárultak a dráguláshoz.

A húsvét közeledtével, amikor a csokoládé keresletének csúcsa van, egyre érzékelhetőbb lesz a drágulás a boltokban. A folyamatosan zsugorodó infláció miatt az idei csokidrágulás valószínűleg nem lesz olyan jelentős, mint tavaly, ám a fogyasztók mégis érezhetik a változást.Bukta Gábor, a Concorde elemzője szerint, amikor a nyersanyagpiacon emelkednek az árak, akkor előbb vagy utóbb ez a kiskereskedelmi árakban is megjelenik. Ez hasonló ahhoz, amikor az olaj vagy a dollár ára nő a világpiacon, és a kiskereskedők kénytelenek emelni az áraikat.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a kakaó drágulásának több oka is van. Az Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia, a kakaóbab legfontosabb termelői, szenvedtek a kedvezőtlen időjárástól és növénybetegségektől, ami visszafogta a termelést.

Ez a három ország adja a globális termelés 60 százalékát. Emellett az Elefántcsontpart leállította a 2024/25-ös szezonra történő határidős értékesítést, ami tovább növelte az áremelkedést.Az alvilág is reagált a helyzetre, és a csempészet is fokozódott. Az áremelkedés részben ennek is köszönhető. Emellett a piaci szereplők kisebb mértékben fedezték le a vásárlásaikat a határidős piacon, mert a kakaó ára már korábban is magas volt.

Ennek következtében a gyártóknak magasabb áron kellett megvenniük a nyersanyagot, ami szintén árfelhajtó hatású volt.

Az Equilor senior elemzője szerint bár a kakaó árának drágulása meg fog jelenni a végtermék árában, a fogyasztók csak kisebb mértékben érezhetik majd a változást. A csokoládéellátási lánc hosszú és több lépésből áll, így a nyersanyag drágulása csak idővel jelenik meg a boltok polcain.A gyártók pedig különböző módszerekkel próbálják tompítani az áremelkedés hatását, például a kakaótartalom csökkentésével vagy a termék méretének csökkentésével.

Összességében, bár a kakaó és a cukor árának emelkedése aggodalomra ad okot, a fogyasztók várhatóan csak kisebb mértékben érzik majd meg a drágulást a boltokban.

A kiskereskedők és a gyártók azonban figyelemmel kísérik a piaci változásokat, és igyekeznek megfelelően reagálni a helyzetre.

Hirdetés