Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a hidegzuhany – Ennyi Orbán Viktor fizetése, a legtöbb uniós kormányfőnél...

Itt a hidegzuhany – Ennyi Orbán Viktor fizetése, a legtöbb uniós kormányfőnél is többet keres

Hirdetés

A tavalyi adatok alapján Orbán Viktor elégedett lehet a fizetésével, ha azt összehasonlítjuk a több uniós miniszterelnök járandóságával.

 

Hirdetés

Az Euronews készített egy összehasonlítást, amelyben az uniós országok vezető politikusainak a tavalyi fizetését vették górcső alá hivatalos források, valamint a helyi sajtó információi alapján. A fizetések valutáját a napi árfolyamon váltották forintra, az eurót például 400 forinttal számolták.

A számításaik alapján az EU-tagországok miniszterelnökeinek bruttó éves átlagkeresete az előző évben 52,7 millió forintnyi összegre rúgott. Orbán Viktor ehhez képest elég jól járt, havi 4,9 millió forintos átlagos havi bruttóval, ami évi 58,8 millió forintot jelent.

A fizetések feltérképezéséből kiderült, hogy a német kancellár, Olaf Scholz az unió legtöbbet kereső kormányfője évi bruttó 145 millió forintnyi keresetével. Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki viszont kevesebb mint felét teszi zsebre Orbánhoz képest: ő mindössze bruttó 20 millió forintnyi összeget keres évente.Mint azt fentebb írtuk, az éves bruttó átlagbér az uniós miniszterelnökök esetében 52 millió 765 ezer forintnyi összeg. Ennél többet a finn, a magyar, a francia, a svéd, a luxemburgi, az ír és a belga kormányfő visz haza. A dobogó harmadik helyére Dánia miniszterelnöke került, ezüstérmes pedig az osztrák kancellár lett az átszámítva évi több mint 112 millió forintnyi bruttó fizetésével.

A sereghajtó a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic (bár Horvátországban a béreket nettóban mutatják ki), hátulról a második a bolgárok vezető politikusa, őt pedig a lengyel Mateusz Morawiecki követi. Ezután fizetés szerint növekvő sorrendben Románia, Litvánia, Szlovénia, Szlovákia, Ciprus, Olaszország, Spanyolország, Észtország, Portugália, Görögország, Málta és Csehország következik.Orbán Viktor fizetése pedig 2023-ban tovább nőhet, mert ahogy a Blikk is megírta, 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva – márciustól a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet.

Hirdetés