Kezdőlap AKTUÁLIS Íme a kormány szerdai rendkívüli bejelentései:

Íme a kormány szerdai rendkívüli bejelentései:

Hirdetés

Ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kedden kormányülést tartottak, ahol az infláció, energiaválság és a brüsszeli szankciók voltak terítéken. Gulyásék most beszámolnak a kormánydöntésekről, mindenki az újabb élelmiszerek árstopjára vár, arra, hogy a rezsi, az üzemanyag, a kamatok és az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása után a kormány újabb termékeknél vezethet be hatósági árat. Bejelentették a részleteket.

A kormányinfó előtt kijött az inflációs adat, hajmeresztő szintet ért el októberben az élelmiszerek drágulása. A 40 százalékos átlagon belül 9 termékfajtának 50 százaléknál is jobban emelkedett az ára. Van miből válogatnia a kormánynak az újabb ársapkák bevezetéséhez.

Hirdetés

Tojás és burgonya az árstopos termékek között

A 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató szokás szerint kisebb késéssel kezdődött. Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a keddi kormányülésen a gazdasági helyzetről, az uniós kérdésekről és a energiaellátásról tárgyalt. A kormány szerint az unió szankcióspolitikája tehet az energiaárak és az élelmiszerárak növekedéséről. A kormány célja, hogy a jövő év végére a mostani infláció felére csökkentse.A kormány az élelmiszerárstopokat felülvizsgálta és úgy döntött, hogy újabb két termékre kibővíti az árstopok körét. Bejelentette, hogy ez a két termék

  • a tojás
  • és a burgonya

A friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb. A nagybani piacok kivételek ezalól –részletezte Gulyás.

Így néz ki az árstopos lista:

tojás

étkezési burgonya

kristálycukor,

finomliszt,

sertéscomb,

csirkemellfilé,

far-hát,

napraforgó-étolaj,

2,8 százalékos UHT tartós tej.Energetika

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint december 31-ig döntöttek a rezsiárakról, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem, miután azonban az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak. Ezért a kormány úgy döntött, extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre – jelentette be Gulyás Gergely

Hozzátette: ezért extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, aminek az adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert.

Újabb csúcson az infláció: már 40 százalékos az élelmiszerek drágulása

Szóba került Varga Zoltán médiavállalkozó ellen folyó NAV vizsgálat. Az ügyben az EU-források hűtlen kezelése miatt folyik nyomozás. Arról kérdezték a minsiztert, hogy az újjonan felálló Integritás Hatóság vizsgálhatja -e ezt az ügyet. Gulyás Gergely szerint ez az ügy kifejezetten a hatáskörébe tartozik.

Nem fog emelkedni a “szociális vetítési alap” összege 2023-ban – válaszolta egy kérdésre a miniszter annak kapcsán, hogy a salátatörvényben most kapta ezt a nevet. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy jővőre minden európai ország költségvetése kihívások elé néz az energiaárak idei emelkedése miatt, ezért nem esélyes, hogy ez a szektor pozíciója javulni fog.A Kréta-rendszerből való brutális adatszivárgásra és az érintettek bizalomvesztésére kérdezett rá a Telex újságírója, aki azt kérdezte, miért nem tájékoztatták a közvéleményt erről. A miniszter jelezte, hogy kivizsgálják az esetet és ezután tudnak kielégítő információkat adni. Azt kérte az állami adatkezelésben kételkedőket, hogy várják meg a vizsgálat végeredményét. Gulyás a Telex kérdésére arról is beszélt, hogy a pedagógusok bérét is emelték 2010 óta, de tény, hogy az állami szektorban és a piaci szektorban lényegesen nagyobb mértékben nőttek a bérek az elmúlt években, így a pedagógusok realatív pozíciója romlott szerinte.

A NATO újra atomfegyvereket telepítene Európában – idézett egy hírt a PS. A miniszter szerint mi a szövetség részei vagyunk, ezért ezt a tervet döntöen nem tudja a magyar kormány befolyásolni. De semmiképpen sem tudja támogatni, hogy egy világpolitikai konfliktus Európában eszkalálódjon, és visszatérjen a hidegháború.

Több kérdés is érintette a svéd és a finn NATO csatlakozás parlamenti ratifikálását. Több médium is arra volt kíváncsi, hogy hány törvény elfogadása áll még a svédek és a finnek NATO-ratifikációja előtt? – kérdezték Gulyást, aki erre azt mondta, előbb át kell menni azokon a javaslatokon, amiket a Bizottság kér, de „a svédek és a finnek is számíthatnak ránk”.1500-2000 milliárd forintos mínuszban van a költségvetés – fogalmazott a miniszter arra kérdésre mennyivel nőttek az áfabevételek és hova megy ez a pénz? “Az infláció azt is jelenti, hogy az államnak több kiadása is lett”. A miniszter szerint nem többletben vannak, hanem 1500-2000 milliárd mínuszban van a költségvetés, az energiaárak és a nyugdíjak miatt, mert ezek viszik el az extra bevételeket az infláció miatt kialakult magasabb áfából.

A magyar kormánynak jó a szabadkereskedelem és üdvözli a német kancellár kínai útját. Ugyanakkor a fenálló USA-kinai vita során mindig azt kell nézni mi a jó az európaiaknak, nem pedig az Egyesült Államok által “oktrojált” érdekekre kell figyelemmel lenni, illetve nem jó, hogy az ideologiai érdekek befolyásolják azt.

Aggasztónak tartja, hogy a bírák nem ismerik az igazságszolgáltatás pontos szervezeti rendszerét – reagált arra a kijelentésre, hogy az OBT két tagja az USA budapesti nagyköveténél járt. Ugyanakkor kifejtette, hogy a kormány érdeke a jól működő és független igazságszolgáltatás és ebbe a kormány nem kíván beavatkozni. A 2023. tavaszi ülésszakban elfogadják az Európai Bizottság által kért igazságügyi reformot, aminek fontos része az OBT jogköreinek megerősítése.

A tojás ára 25, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb. Egy kérdésre válaszolva számszerűsítette az új termékekre – tojás, burgonya – vonatkozó ársapkák mértékét. Ez azt jelenti, hogy a tojás ára 25 százalékkal, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb, mint most – mondta Gulyás Gergely. A döntés 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az inflációt – közölte a kormány számításait.Pedagógus béremelés. Navracsics Tibor miniszter korábban arról beszélt, 1200 milliárdba kerülne a pedagógusok bérének emelése 2025-ig, Gulyás, az ATV kérdésére ehhez most azt fűzte hozzá, ilyen emelés egy válság sújtotta időszakban példátlan teljesítmény. A miniszter szerint a tanárok nagy többsége örömmel beleegyezne, ha két év alatt megduplázódna a bére. Nem tárgyalnak az EU-val arról, hogy módosulna az életpályamodell vagy a közalkalmazotti státusz változna – jelentette ki a miniszter, bár azt nem cáfolta, hogy készülnek a szaktárcánál ilyen típusú előterjesztések.

A kormány nem támogatja az ukrajnai újjáépítéshez tervezett EU-s hitelt. A kormány igent mond arra, hogy anyagilag támogassuk Ukrajnát, de a közös uniós hitelfelvételt ellenzik. „Mással érdemes próbálkozni”, mondta a miniszter.

Mikor jelennek meg az alacsonyabb gázárak a rezsiszámlákon? – ahogy ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ígérte.December közepén dönt a kormány az új piaci energiaárakról – jelezte. Azt is újólag megfogalmazta, hogy energiaárak magasak, ennek megfelelően kell meghatározni a következő hónapokra a lakossági piaci gáz- és áram árat, egyelőre december 31-ig azok az árak vannak érvényben, amiket nyáron meghatároztak. Év végéig nem változnak a mértékek, jövőre azt szeretnék, ha alacsonyabb lenne, de erre ígéretet nem tudunk tenni, mert mindenki folyamatosan szerzi be a gázt – mondta Gulyás GergelyAz árstopok év végéig lesznek érvényben, így egységesülnek a határidők, ezután egységesen tud a kormány dönteni. A rendszerhasználati díj pedig a mai naptól nem emelkedhet – szögezte le a határidők tekintetében.

A kisboltoknak ad támogatást a kormány az új árstopok kompenzálására. Erről a jövő héten ad tájékoztatást a kormánybiztos, Gyopáros Alpár.

A gyármentő programot csak a költségvetési helyzet javulása esetén tudja kormány újra kinyitni, tehát nem lesz további bővítést – válaszolta arra a kijelentésre, hogy 28 perc alatt le kellett zárni az erre vonatkozó pályázatot a legutóbb kihirdetéskor.


Íme a teljes videó:

 

Hirdetés
loading...