Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így varázsolhatod újjá a kopott, karcos, fénytelen padlót fillérekből!

Így varázsolhatod újjá a kopott, karcos, fénytelen padlót fillérekből!

A padlózatot általában egy életen keresztül használunk, sőt jót esetben még a következő generáció is ugyanazokat a deszkákat koptatja.

 

A padló kiválasztásakor jó, ha nem az aktuális divatot, hanem inkább az időtállóságot vesszük figyelembe.

Az évek során ajánlott hangsúlyt fektetni a padlóápolásra, hogy minél több ideig maradjon meg kifogástalan állapotban.

Ha legalább 5-10 évente ápoljuk a padlót, akkor sokkal kevesebbe fog kerülni, mintha hagynánk, hogy annyira tönkremenjen, hogy aztán ki kell cseréljük az egészet.

Lakk, gitt, paszta

Egy speciális lakk segítségével olyan védőréteget húzhatunk a padló felszínére, amely évekig védelmet nyújthat. Többféle lakk létezik, jó ha a megfelelő kiválasztásához szakember véleményét kérjük ki. Ha akril vagy epoxi lakkot választunk, ezek akár 50 évig is védelmet nyújthatnak.

Ez utóbbiak esetében, használatkor mindig ajánlatos védőmaszkot hordani. 24 óra száradási idő után, már teljes biztonsággal használhatjuk a padlót. Nagyon jó minőségű réteget képezhetünk a padló felületére, azonban egy dologgal számolnunk kell, hogy az erős napfény hatására minden bizonnyal az eredeti színárnyalata változni fog.

A makacsabb szennyeződéseket, vagy a rágógumi maradványokat könnyen eltávolíthatjuk a régi padlóból. Egy nejlonzacskóba tegyünk 1-2 jégkockát, nyomjuk rá a szennyeződésre, majd vágjuk, míg felolvasztja azt. A karcolásokat eltüntethetjük egy speciális gitt, vagy paszta segítségével, erre utána egy lakréteg is kell kerüljön.


Ha a padló nyikorog

Ez leginkább akkor szokott előfordulni, ha rossz az illesztés, vagy túl magas a levegő páratartalma. Ha 60%-nál magasabb a páratartalom, akkor gyorsan szereljünk be páraelszívót a lakásba.

Ha felpúposodott a padló

Nagyon gyorsan vegyük elő a haj szárított, és legalább 90 percen keresztül folyamatosan fújjuk rá a meleg levegőt. Amíg még meleg a deszka felülete, borítsuk le egy száraz szövetdarabbal, és helyezzünk rá legalább egy 10 kg-s nehezéket.

Ez a módszer csak akkor működik, ha a folyadék kiömlése után rögtön elvégezzük. Különben egy hét múlva már megjelennek az első penészgombák.

Szerző: tudasfaja.com

loading...