Kezdőlap EGÉSZSÉG Így tisztítsd meg a csapvizet a klórtól! Fontosabb, mint gondolnád!

Így tisztítsd meg a csapvizet a klórtól! Fontosabb, mint gondolnád!

A legtöbbünk csapból issza a vizet és ezzel alapvetően nem is kellene, hogy gond legyen, azonban fogalmunk sincs arról, hogy mennyi mindent tartalmazhat a csapból folyó víz. Többek között tele van klórral és klóraminnal, amelyek fertőtlenítőként funkcionálnak. 

A fogyasztásra szánt csapvíz nem szabadna, hogy literenként több, mint 4 mg klórt tartalmazzon, azonban jellemzően nagyobb ez a mennyiség.

Ajánlatos az ivóvizet tesztelni klór tesztcsíkkal, amely megvizsgálja a víz minőségét és a benne lévő klór mennyiségét.

Hosszú távon a klór nagyon veszélyes az emberi szervezet számára, ezért ajánlott vízszűrőt alkalmazni.

A klóros víz fogyasztása emeli a hólyagrák kockázatát, növeli a koleszterinszintet, az asztma és az allergiák előfordulását. Továbbá veszélyes a bőrre, a szemekre és a légzőrendszerre is.

Hogyan lehet megtisztítani a vizet a klórtól?

A C-vitamin képes erre. Mielőtt vizet innál, önts bele egy kevés citromlevet. Ez a legegyszerűbb és legjobb módszer a víz tisztításához.

C-vitamin tablettát vagy port is alkalmazhatsz. Javasoljuk, hogy 1 liter vízhez használj fel 1mg mennyiséget belőle. A klórtartalomtól is függ, hogy mennyi C-vitamint érdemes beletenni.

Ezen kívül természetesen nagyon hatékony módszer a csaptelepekre szerelhető vízszűrő berendezés is.

Szintén egy járható út az, ha a vizes palackot vagy kancsót, amiben a víz van, lefedetlenül hagyjuk, ily módon a keletkező klór gázként el tud belőle párologni. Ennek érdekében azonban érdemes a vizet legalább 2-3 napig állni hagyni.

Végül, de nem utolsósorban a klórt a víz forrázásával is el lehet távolítani. Ha 15 percig forralod a vizet, akkor klórmentes lesz.

tudasfaja.com

loading...