Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így termessz egy csészében citromfát. Nekünk nagyon tetszik az ötlet!

Így termessz egy csészében citromfát. Nekünk nagyon tetszik az ötlet!

Bár még csak alig lett február, de az álmosan pislogó nap, és a megemelkedett hőmérséklet mindannyiunkból kicsalogatja a kert-tervezőt. Odakint ültetni még nem lehet, de idebent csodás dolgokat hozhatsz létre. Ez a kis citromos kert egy csészében is elfér, próbáld ki.

 

A citromfa növekedése, kiteljesedése, és termése évekig is eltarthat, azonban a kis növények már zsenge korukban is csodálatos látványt nyújthatnak. Az alábbi hobbikertész módszer a grapefruitra is érvényes.

  1. Gyűjts össze egy pár citrom magot, és áztasd be egy kevés vízbe. Ha túl nagyok magok, tisztítsd meg a külső buroktól vékonyan őket. 6-7 napig áztasd a vízben őket, és minden nap cseréld le a vizet.

  2. Ültetésre készen állnak a magok.

  3. Egy kis cserép aljára rétegezzünk vékonyan kavicsot, hogy a megfelelő vízelvezetést biztosítsuk a számukra. Erre pedig rakjuk a nedves talajt. Majd helyezzük a magokat a hegyes végükkel lefelé, úgy, hogy kb. 5 mm-re legyenek egymástól.

  4. Fedjük le a magokat egy durvább homok vagy kavics réteggel, majd 2-3 naponta spricceljük be vízzel. Ebben az időszakban szükség van a csírázáshoz a megfelelő nedvességre. Egy fólia segítségével létrehozhatunk egy kis üvegházat is a tetejükre, így hamarabb ki fognak hajtani.  5. 3-5 hónap elteltével a megerősedett hajtásokat ültessük át egy nagyobb és stabilabb cserépbe.

  6. A citrom szereti a nedvességet, de nem szükséges túl sok fény számára. Tavasszal feltétlenül kell metszeni, mivel ez serkenti a virágzást, és a növekedést. Ősszel a levelei hullani fognak, de ez természetes, nem kell aggódni. Ha szeretnénk, hogy gyümölcsözzön, be kell oltani a kis növényeket. Különben csak egy szép dísznövény marad, termés nélkül. A nyári nagy melegekben akár kis is vihetjük a szabadba.

Szerző: tudasfaja.com

loading...