Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így tárold az almát, hogy minél tovább friss és zamatos maradjon!

Így tárold az almát, hogy minél tovább friss és zamatos maradjon!

Ősszel, a szüret idején a legolcsóbb az alma. Ilyenkor érdemes nagyobb mennyiséget megvenni. A szerencsésebbeknek vannak saját almafái, aminek leszedése után ugyanaz  a kérdés: Hogyan és hol tároljuk? A legfontosabb tudnivalók:

 

A tárolásra fénytől és fagytól védett helyet válasszunk, például pincehelyiséget. A legideálisabb, ha a hőmérséklet 2-5°C fok között van.

A tároló helyiséget is érdemes előkészíteni. Ha a tároló helyiség felmelegedett volna a nyári hónapok folyamán, érdemes éjszakai szellőztetéssel lehűlését gyorsítani. A takarítást célszerű fertőtlenítéssel egybe kötni, hogy a tárolás során esetleg romlást okozó gombák, baktériumokat elöljük.

A leszedett gyümölcsöt ne tartsuk a szükségesnél hosszabb ideig a tárolón kívül, mert a leszedett alma érése az állás közben gyorsul.

A sorolva betárolt – azaz rekeszenként egymás mellett, egy rétegben elhelyezve – gyümölcs hosszabb ideig eltartható, mint az ömlesztve tárolt.

Lehetőleg ne tároljunk téli almát és burgonyát együtt, mert felgyorsítják egymás érését: a gumók előbb csírázásnak indulnak, míg az alma utóérése gyorsul.

Tárolás során folyamatosan figyeljük a gyümölcsöket: ha fonnyadást vagy romlást észlelünk, az már a tárolhatóság végét jelzi.

Forrás

loading...