Kezdőlap OTTHON KREATÍV Így szüntesd meg a száraz levegőt a lakásban!

Így szüntesd meg a száraz levegőt a lakásban!

Hirdetés

Télen a fűtőtestek működése miatt száraz a levegő a lakásban. Ez hatással van az egészségünkre: bőrünk, valamint az orrunk és a torkunk nyálkahártyája kiszárad, a kezünk érdes lesz, és a köhögés, a rekedtség hetekig nem múlik el.

Miért rossz a száraz levegő?

Ezeket a kellemetlenségeket azonban elkerülhetjük, ha alacsonyabb hőmérsékleten és nedvesen tartjuk a levegőt. A fűtött lakásban a hőmérséklet csak 20 Celsius-fok legyen.

Hirdetés

Ha melegebb van, akkor a porszemek a meleg levegőben felszállnak, majd a szánkon és az orrunkon keresztül a testünkbe jutva ingerlik az orrunk és torkunk nyálkahártyáját. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy a lakásban a levegő kellően nedves legyen.

Öntözzük rendesen a szobanövényeinket!

Locsoljunk több vizet a növényeinkre, mint a fűtési szezon előtt, sőt a virágpermetezőből is spricceljünk rájuk vizet.

A víz adagolásánál hagyatkozzunk az érzéseinkre: a túlöntözés megárthat, inkább annyit öntsünk, hogy a víztöbblet a levegőt egészséges párával megtöltse, és könnyű, friss légzést biztosítson számunkra.

Helyezzünk vízzel teli edényeket a fűtőtestekre!

A legtöbben talán ezt a módszert alkalmaztuk eddig. A vízzel telt edényben a vizet hetente cseréljük, hogy a benne lerakódó por ne kerüljön vissza a levegőbe. Beszerezhetünk dekoratív tárolóedényt, amely illeszkedik a radiátor stílusához.

Figyeljük meg, hogy ha a cikkben szereplő tippek közül még legalább egyet rendszeresítünk, akkor amellett, hogy a szokásos szárazság-okozta bajoktól nem szenvedünk, még a fűtésszámla összegén is spórolhatunk, mert a párával telt levegő melegebb hatást kelt, mint a száraz.

A szobaszökőkút felfrissíti a levegőt és a lelkünket

Egy szép kis szobaszökőkút dísze lehet a szobának, és a víz csobogása megnyugtatja lelkünket: a természetközeliség érzése, légzésünk könnyedsége, a látvány és a hang hatása által ellazult, meditatív állapotba kerülünk, és ez segít a bennünket foglalkoztató félelmek és gondolatok rendezésében, növeli agyunk munkájának hatékonyságát.

A légnedvesítő néhány perc alatt bepárásítja a szobát

Ez a kis méretű, hordozható készülék nagyon hamar üdeséget varázsol a szobába. Épp ezért ne hagyd sokáig bekapcsolva, mert a lecsapódó pára miatt vizes lehet a környezete.

Vannak önműködően kikapcsoló készülékek, amelyek egy meghatározott páratartalom érték elérésekor leállnak.

A lakásban száradó mosott ruhák párásítják a levegőt

Mosás után lehetőleg minden szobában szárítsunk valamit. Ha el szeretnénk kerülni, hogy rendetlenség legyen, akkor legyen egy szoba, ahová a teregetőt állítjuk, a többi szobába pedig vállfán vigyünk be néhány ruhadarabot.

Hirdetés