Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így szaporíthatsz könnyen tuját

Így szaporíthatsz könnyen tuját

Hirdetés

Ha szép összefüggő sövényt szeretnél a kertedben, nem kell ezernyi tuját vásárolnod. Szerezz be egy párat, és a szaporítást végezd el te magad.

 

Hirdetés

 

Egy szép tuja-élőkerítés nem csak mutatós, de a szomszédok nyomonkövető tekintetétől is megvéd.

Nézzük, lépésről-lépére, hogyan kell a tuját szaporítani.1.A hajtásról való szaporítás az egyik legegyszerűbb, és leghatékonyabb módszer. Egyes szakemberek szerint a legjobb, ha február végén végezzük a szaporítást, mások szerint pedig a legjobb időpont az április lehet. Egy kisebb tábor pedig arról van meggyőződve, hogy a nyár a legideálisabb időszak.

2.Hogy biztosan jókor végezzük a szaporítást, fontos, hogy olyan időpontot válasszunk, amikor már befejeződött a hajtások növekedése.

3.Ha nyáron végezzük a dugványozást, vegyük figyelembe, hogy ne válasszunk túl késői időpontot. Idő kell az új hajtásnak míg meggyökerezik, és megerősödik.

Hogyan vágjuk le a hajtást?

Válasszunk egy erős, és egészséges növényt, és a tetejéről egy mozdulattal szakítsunk le egy kisebb hajtást. Ha egy kis kéregdarab is marad az alján, sokkal hamarabb meg fog gyökerezni. Az ideális hajtás hossza maximum 15 cm-es legyen. Miután levágtuk, rögtön fogjunk neki a gyökereztetésnek, mert különben hamar kiszárad.


Készítsük fel a hajtást az ültetésre

A végről szedjük le az összes kis ágacskát, tüskét. Ha az alsó rész nem elég fás, akkor ugyanezt a műveletet elvégezhetjük az ág felső részén is. Ezután legalább 12 órára, de legjobb, ha egy éjszakára a dugványokat gyökereztető hormonba mártjuk. Vizezzük be a dugványok alját, majd ezután mártsuk a hormonba, és tegyük egy éjszakára hermeneutikusan záródó neljonzacskba.Másnap ültessük el a hajtásokat egy laza szerkezetű talajba, ami lehet virágföld- perlit, vagy virágföld-homok keverék. Mélyítsünk egy kis lyukat a földbe, majd óvatosan tegyük a hajtást a lyukba, vigyázzunk, hogy ne töröljük le a szárról a hormont. Ültetés után öntözzük rendszeresen a tujánkat, ha új hajtások jelennek meg, azt jelenti, hogy meggyökerezett. Két hét múlva ültessük át egyenként egy nagyobb cserépbe őket.

Hirdetés