Kezdőlap EGÉSZSÉG Így jelzi a kezed, hogy lappang valami a testedben!

Így jelzi a kezed, hogy lappang valami a testedben!

Az ujjakban vagy akár az egész kézben érzékelhető zsibbadást 10-ből 1 ember megtapasztalja életében világszerte. Ez a lokálisan jelentkező érzés lehet, hogy csak a fáradtság jele, de előfordulhat, hogy sokkal komolyabb egészségügyi problémára utal.

 

Felsoroltunk néhány jellegzetes tünetet, amelyek által a tested üzenni próbál a kezeden keresztül, hogy valami nincs rendben.

Fáradtság és kimerültség

Hogyan nyilvánul meg: Amikor nehéz tárgyakat emelünk, és kényelmetlen pózokat helyezzük a csuklónkra, nyomást gyakorlunk a bőrfelszín közelében lévő idegekre. Ez az ujjaink felszínén egy bizsergő érzést okoz.

Mi a teendő: Ne feledkezz meg az elegendő pihenésről és alvásról. Időnként masszírozd át a kezedet.

Vitaminhiány

Hogyan mutatkozik meg: Bizonyos vitaminok hiánya (például az E, B1, B6 és B12 vitaminok) gyakran bizsergő érzést okozhatnak a bal kéz ujjaiban vagy a bal lábában.

Mit tegyünk: elsődleges a vitaminok egyensúlyának helyreállítása a szervezetben. Érdemes konzultálni egy szakemberrel, hogy meghatározza, mely vitamint hiányolj a szervezeted és abból mekkora a megfelelő mennyiség, ugyanis a túladagolás is okozhat mellékhatásokat.

A gerinc sérülése

Hogyan mutatkozik meg: A gerinccel kapcsolatos különböző problémák a bal kéz kicsi ujjával jelentkeznek. Ez az idegekre gyakorolt túl nagy nyomás és terhelés oka.

Mit tegyünk: a lehető leggyakrabban nyújts a hátadra, próbálj meg jógát, tornát vagy az úszást. Ne ülj hosszabb ideig egy helyben.
Ínhüvelygyulladás

Hogyan mutatkozik meg: leggyakrabban a hüvelyk-, a mutató- és középső ujj vonalánál jelentkezik. Bizonyos cselekvések miatt, amelyeket valaki újra és újra, rendszeresen megismétel, az inak megduzzadnak, ez zsibbadást okoz a kezében.

Mi a teendő: Az egyszerű gimnasztika és az ízületek nyújtása segít megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakulását.

Keringési probléma

Hogyan mutatkozik meg: a jobb kéz ujjbegyeinek zsibbadása a felszíni idegekre kifejtett nyomás, a kezek vagy a vállízület sérülés miatt fordulhat elő. A jobb kézben fellépő zsibbadást bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések is okozhatják, amelyek hatással vannak a végtagok általános véráramlására.

Mi a teendő: menj el sétálni vagy végez tornagyakorlatokat, hogy serkentsd a vérkeringésedet. Komolyabb vérkeringési problémákkal érdemes orvoshoz fordulni.

Buerger-kór

Hogyan mutatkozik meg: Ez a betegség leginkább a dohányzókat érinti. A megfelelő véráramlást a nikotin állandó bevitele gátolja, ami ásványi anyag hiányához is vezet a szervezetben. Ez először az ujjakban, majd az egész karban zsibbadást eredményez.

Mit tegyünk: Nem lehet teljesen gyógyítani ezt a betegséget, de a káros szokások elhagyása egyértelműen első lépés kell, legyen.

Cukorbetegség

Hogyan mutatkozik meg: a cukorbetegség egyik első jele az a bizsergő érzés, amely a lábaktól kiindulva a kar és a kéz bizonyos részei felé halad. Ennek oka az idegvégződések károsodása és a véráramlás csökkenés bizonyos területeken.


Mi a teendő: Az 1-es típusú cukorbetegség kizárólag inzulinpótlással kezelhető. A 2-es típusú étkezéssel és nem megfelelő életmóddal függ össze, ezért elsőként vizsgálat és életmód tanácsadás szükséges.

loading...