Kezdőlap AKTUÁLIS HIVATALOS! Itt a nagy gáz számla táblázat és magyarázat, amiről sok magyar...

HIVATALOS! Itt a nagy gáz számla táblázat és magyarázat, amiről sok magyar nem tud

FILE PHOTO: A gas burner is pictured on a cooker in a private home in Bordeaux, soutwestern France, December 13, 2012. REUTERS/Regis Duvignau

Sok panaszos levél után az MVM közzétette részletes magyarázatát ábrákkal, számokkal, grafikonokkal arról, hogy mégis, hogyan jelenik meg a gázszámlákban a kedvezményes, és a piaci ár a gázszámlákban. Részletesen bemutatják a különböző jelleggörbéket is.

 

Sokaknak okozott fejtörést az augusztus végefelé megkapott első, rezsiemelt gázszámla értelmezése. Nyilván sok olyan fogyasztó is volt, akinél nem volt látható változás. Ők jellemzően az átlagfogyasztás alatt maradó, vegyes – fűtésre és vízmelegítésre, főzésre is szerződött – éghajlati jelleggörbe alapú számlázással fizetők.

a diktálósok, éves egyenletes átalányt választók viszont sokszor vakarhatták a fejüket, nem volt két egyforma végösszeg a számlákon, még, ha a fogyasztás ugyanakkora is volt. Tény, hogy sokat rontott a helyzeten, hogy a rezsikáosz elején nem jelentette be a szolgáltató, hogy bizonyos esetekben a fogyasztási jelleggörbe alapján adják a kedvezményes árú gázt.Szerkesztőségünkhöz is rengeteg levél és számla érkezett. Sokan jártak abban a cipőben, hogy néhány köbméteres nyári fogyasztásukra már piaci árat számoltak fel. A végösszeg igazából nem volt túl magas, de sokan megijedtek – joggal, – hogy akkor mi lesz, ha télen majd fűteni is fognak a gázzal. Emlékezzünk csak Ferenc, vagy a többiek eseteire.

A számlák azóta is jönnek, legutóbb például Károly írt nekünk:“Csatlakozom a gázáremelések körüli össznépi (jogos) értetlenkedéshez: augusztusi számlámon mindössze 4 (négy) köbméter fogyasztás szerepel, de ezt teljes egészében „világpiaci” áron számlázta ki az MVM – ami már csak azért is vérlázító, mert az egész éves fogyasztásunk sem érte el a 300 köbmétert. (Károly képernyőfotókat is csatolt leveléhez, melyek igazolják szavait.) Az éves 299 m3 fogyasztás a valóságot tükrözi, és minden hónap elején bediktáljuk az óraállást.

Természetesen nem a 3000 forintról van szó, hanem a jogtalanságról. Tudtommal évi 1740 m3 fogyasztásig maradnia kéne a kedvezményes árnak – és nem vagyok olyan viszonyban sem a kormánnyal, sem az MVM-mel, hogy akár csak egy évig is kölcsönt nyújtsak nekik. Az ügyfélszolgálat elérhetetlen (ügyes!), ezért kénytelen vagyok a nyilvánossághoz fordulni, hátha így kapok némi segítséget az értelmezésben.”Nos, olvasónk és sorstársai számára már elérhetúő részletes magyarázat az MVM folyamatosan fejlesztett tájékoztató oldalán. Ezt mutatjuk be a következőkben. Amennyiben valakinek az alábbiaktól eltérően számláztak, mostantól – elvileg – az számít hibás számlának!

A nagy gázszámla-magyarázat

Alaptézis: Minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 Megajoule/év, tehát 1729 m3/év) rezsicsökkentett áron kapja az gázt. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes.


I.: Átalánydíj, azaz egyenletes részszámlázás esete:

Átalánydíjas egyenletes részszámlázás esetén a fogyasztó havi egyenlő részletekbe fizeti meg a várható éves fogyasztását. A várható éves fogyasztást a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg. fontos, hogy az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti. Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be. (Fűtés-korszerűsítés, vagy gázról részben vagy teljesen elektromos áramot használó fűtésre átáláskor, vagy ellenkezőleg, elektormos fűtésről gázfűtésre átálláskor.)

Mennyi gázt kap ilyenkor az ember olcsóbban?Az adott számlási időszakra jutó napok számát megszorozzák az egy napra jutó rezsöcsökkentett áron kapott kedvezményes gázmennyiséggel. A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik. Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ, köbméterben számolva fűtőértéktől függően 4,5-5 m3. Az idő- és fogyasztásarányos elszámolás alapján tehát éves szinten 63 645 MJ, legalább 1729 m3 gáz biztosított rezsicsökkentett áron.

Ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség így a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár fog szerepelni. Ha a várható éves fogyasztás meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán.Fontos tudnivaló, hogy amennyiben az ügyfél éves elszámolási időszaka nem esik egybe a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti kedvezményes időszakkal, akkor az ügyfél éves elszámolási időszakában esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő éves elszámolási időszak során a szolgáltató figyelembe veszi.

A havi kedvezményes, rezsicsökkentett határ attól függően változik, hogy az adott ciklus (hónap) hány napos, tehát 30 nap esetén 5231 MJ, 31 napos hónap esetén pedig 5405 Megajoule.

TEHÁT:

Ahány napos a számlázási időszak, annyiszor nagyjából 5 köbméter gázt (vagy másképp: annyiszor 174,4 Megajoule-t) kap kedvezményes áron a fogyasztó. Ha egyenletes átalánydíjas számláján ez nem jön ki, reklamáljon!Példák egy átlagfogyasztáson belül és egy azon felül fogyasztó ügyfél esetére:

II.: Fogyasztási jelleggörbén alapuló elszámolás esete
Ilyenek a:

  1. diktálás,
  2. elosztói leolvasás,
  3. leolvasást helyettesítő becslés,
  4. hőmérsékletfüggő részszámlázás

Ezekben az esetekben idő- és fogyasztásarányosan, a fogyasztási jelleggörbe alapján történik a rezsicsökkentett áron kapható gázmennyiség számlázása.

loading...