Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Házi penészgátló, amit bármilyen felületen használhatsz!

Házi penészgátló, amit bármilyen felületen használhatsz!

Hirdetés

A penész szinte bárhol előfordulhat a lakásban és olykor a leglehetetlenebb helyeken alakul ki. Kellemetlen szagú, egészségtelen és ráadásul még a falat is tönkre teszi.

A penész gomba, akár akarjuk, akár nem mindenütt jelen van. Szabad szemmel nem látható, apró penész-spórák szálnak mindenfelé a levegőben. De a penészesedés nem kezdődik meg addig, amíg a gomba nem talál megfelelő “táptalajra”. Ahol azonban a hosszabb időn át magas a páratartalom, amely egyik alap feltétele a penészfolt kialakulásának, ott előbb vagy utóbb de jelentkezik a penészfolt.
A száraz, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőzött felületen a penészedés nem indul meg. Ha azonban bekövetkezett a baj, akkor az említett feltételek biztosításával megszüntethetjük a penész terjedését. Teljes mértékben szükségtelen azonnal különböző vegyszereket, penész lemosót, vagy penész gátló festéket, használni, mert, ha a penészesedés kiváltó okait nem szüntetjük meg, akkor csak tüneti kezelést végeztünk, amely mindössze átmeneti megoldás.

Hirdetés

A vegyszer, vagy festék hatóanyagának lebomlását követően a penészképződés újra megindul. Penész kialakulhat olyan helyen is, ahol a levegő páratartalma a hideg felületekre lecsapódhat. Ez olyan helyeken lehetséges, ahol az úgynevezett. harmatponti hőmérséklet az uralkodó.

Ezzel a házi penészgátlóval megelőzhetjük annak kialakulását és még a lakás is illatos marad.

Hozzávalók:

  • 2 csésze – 77 g – friss vagy 1 csésze – 43 g – szárított kakukkfű
  • 2,5-3,5 csésze – 588-822 ml – víz
  • 10 csepp esszenciális pacsuliolaj
  • 10 csepp esszenciális fahéjolaj
  • 10 csepp esszenciális teafaolaj
  • 10 csepp esszenciális niaouliolaj

Elkészítés:

A kakukkfüvet forrázzuk le és ehhez keverjük el az illóolajokat, miután a víz egy kissé hűlt.

Alkalmazás:

Nedvesítsünk meg egy szivacsot vagy egy kendőt ezzel a folyadékkal és a problémásabb területeket törölgessük át vele, majd hagyjuk megszáradni.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés