Kezdőlap EGÉSZSÉG Hasi gondok, puffadás, száraz bőr, kézzsibbadás? Ez a bajod!

Hasi gondok, puffadás, száraz bőr, kézzsibbadás? Ez a bajod!

Hirdetés

A pajzsmirigy egy olyan hormontermelő szerv, amely jelentős hatást gyakorol a szervezet egészére. Ha a működése eltér a normálistól, egy sor olyan tünetet produkálhat, amely más egészségügyi problémákkal könnyen összetéveszthető.

 

Hirdetés

Nem biztos például, hogy allergia, ételintolerancia vagy stressz okozza a puffadást. Fontos, hogy a lentebb felsorolt szimptómák esetén számításba vegyük a pajzsmirigy betegségének lehetőségét is.

Bőrszárazság

Egy tapintásra száraz kéz, a tenyér bőrén megjelenő sárgás foltok, a körmök hosszanti és keresztirányú barázdáltsága pajzsmirigy gyanúra is okot adhat.

Hasi panaszok

Ha valakinek hasi gondjai vannak, mint a puffadás vagy a székrekedés, arra gyakran rámondják, hogy nem eszik elég rostot, keveset mozog, stresszes életet él vagy valamilyen allergia vagy intolerancia vizsgálatra küldik.

Ezek persze mind lehetnek kiváltó tényezők, de ha a fentieket kivontuk a képletből és a tünetek még mindig fennállnak, fontos, hogy a pajzsmirigyprobléma lehetőségét is számba vegyük. Egy alulműködés székrekedést vagy puffadást is okozhat, míg egy túlműködés hasmenést.

Kezek zsibbadása

A kézfej és csukló zsibbadása, illetve fájdalma esetén legtöbbször alagút szindrómára gondolunk, amely a túlzott igénybevétel során alakul ki. Ugyanakkor a zsibbadás hátterében pajzsmirigygond is állhat, történetesen a pajzsmirigy alul működése. Megvizsgálva ezeket a betegeket azt figyelték meg, hogy a zsibbadás a többi jellegzetes tünet előtt már jelentkezhet.


Száraz szemek

Sokak számára ismerős tünet a szem szárazsága, vörösödése, amely a megerőltetés, a számítógépes munka és a légkondicionáló berendezések miatt is kialakulhat. Ha az okok kiiktatása vagy szemcsepp sem képes enyhíteni, esetleg megszüntetni a tüneteket, akkor fennáll a gyanúja a pajzsmirigy túlműködésnek. Ilyenkor az szemek kidülledése is jellemző.

tudasfaja.com

Hirdetés