Kezdőlap KIKAPCSOLÓDÁS Hányan ismeritek fel mi van a képen? A magyarok nagy része nem...

Hányan ismeritek fel mi van a képen? A magyarok nagy része nem is ismeri

A mai világ technológiai fejlettségéhez képest a 20. századi mindennapok fényévekkel bonyolultabbak voltak – megjegyezzük, cseppet sem boldogtalanabbak.

 

Olyat 20 éve el sem tudtunk képzelni, hogy bepötyögjük a számítógépbe a kedvenc zeneszámunk előadóját, nevét és azonnal hallgathatjuk is. Volt rádiónk, és ha szerencsések voltunk, azt sugározták, amit szeretünk, vagy volt kazettánk és magnónk és türelmesen tekergettük rajta a szalagot, hogy a vágyott zenéhez érjünk. Ez pedig csak egyetlen parányi részlete a nagy egésznek.

Az internet, mint olyan, még nem létezett, és ha információra volt szükségünk, akkor kemény munka árán juthattunk csak hozzá, nem tárult elénk az egész világ csupán egy érintésre.

Persze rengeteg dolog van, ami ma már teljesen elavultnak tűnik, pedig egyeseknek az jelentette az akkori idők nagy vívmányait. A mai fiatal generáció a legtöbbjüket már fel sem tudja ismerni.

Akárhogy is történt és akármennyivel is kényelmesebb a mai világ, még mindig szívesen nosztalgiázunk és emlékezünk vissza azokra az időkre, amikor minden lassabban és nehezebben ment, de talán épp ezért volt értékesebb is.

Nézzünk meg pár ilyen régimódi eszközt. Te felismered őket?

Kezdjük ezzel a vékony, fém, érmére emlékeztető tárggyal, amin egy rombusz alakú fémhuzal van. Te tudod, hogy mi ez?Ezt az eszközt régen arra használták, hogy a tűbe könnyedén be tudják fűzni a cérnát. Tűbefűző a neve és a fémhuzal részt kell áttolni a tű fokán, belefűzni a cérnaszálat, majd így áthúzni azt.

Hasonlóan a varráshoz használatos eszköz, amely úgy néz ki, mint egy radír vagy mini szappan.
Ez a varró kréta vagy jelölő kréta, ami segített a méretezésben és könnyen eltávolítható volt.

Ez a fidget spinner-hez hasonló pörgettyű ismerős valakinek?

A méretében is hasonlatos darab arra lett kitalálva, hogy a bakelit lemezeket méretüktől függetlenül minden típusú és kialakítású lejátszón le tudják játszani. Valljuk be, ma már alig hallgat valaki nemhogy bakelitet, de CD-lemezeket sem.

Így működött:

A jó öreg sörnyitók sem annyira népszerűek már, minthogy mindenki fémdobozos italokat vesz, amiket egyszerűen ujjal is ki lehet pattintani.

Ilyen varázslatos darab is létezett régen.

Ahhoz, hogy erről bármi fogalmad is legyen, legalább a 70-es évek előtt kellett, hogy szüless. Ezek a vicces darabok Csoda Szauna nadrágok (Wonder Sauna Hot Pants) voltak és azért hordták őket az emberek, hogy könnyebben tudjanak fogyni. A leírás szerint a viselésük közben többet izzad az ember és leolvad tőle a zsír a combokról és a fenékről.

Persze nem voltak hatásosak. 😀


Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...