Kezdőlap AKTUÁLIS Ha te is szoktál automatánál pénzt felvenni vagy befizetni, erre készülj fel

Ha te is szoktál automatánál pénzt felvenni vagy befizetni, erre készülj fel

Hirdetés

Február végén jelent meg egy fontos jegybanki rendelet, melynek értelmében megváltozott az ATM-ek rendelkezésre állási idejének definíciója.

 

Hirdetés

Ennek eredményeként az automaták nem csak készpénzfelvételre, hanem befizetésre is alkalmasak lettek. Ez az intézkedés a készpénzbefizetések folyamatos növekedését követi, amit az elmúlt években tapasztalhatunk Magyarországon.

Az adatok alapján látható, hogy az ATM-eken keresztül végrehajtott készpénzbefizetések száma folyamatosan emelkedik.2010-ben még csak kevesebb mint 100 ezer ilyen tranzakciót regisztráltak, míg 2023-ban ez a szám már meghaladta a 3,5 milliót. Ugyanakkor a készpénzfelvételek száma csökkenő tendenciát mutatott ugyanezen időszak alatt.

A változás mögött egyértelműen az áll, hogy az emberek egyre inkább preferálják az ATM-eken keresztül történő készpénzbefizetéseket.

Ez lehet az eredménye a bankok által nyújtott szolgáltatások bővülésének és a bankautomaták technikai fejlődésének is.Az ATM-eken végzett készpénzbefizetések részaránya jelentősen megnőtt az elmúlt években. Míg 2010-ben ez csupán a tranzakciók 0,15 százalékát tette ki, addig 2023-ban már több mint 13 százalékát.

Ennek következtében a bankoknak is alkalmazkodniuk kellett a megnövekedett készpénzbefizetési igényekhez.

Az MNB februári rendeletmódosítása éppen ezt a folyamatot tükrözi. A bankautomaták rendelkezésre állásának új definíciója már magában foglalja a készpénzbefizetési lehetőséget is, ezzel elismerve annak fontosságát és elterjedtségét.

A bankok közül többen is pozitívan reagáltak az új szabályozásra. Például az Erste Bank és az MBH Bank is folyamatosan fejleszti és bővíti ATM-hálózatát, hogy megfeleljen az ügyfelek igényeinek és az MNB előírásainak.Összességében láthatjuk, hogy az ATM-es készpénzbefizetések robbanásszerű növekedése egyértelműen mutatja, hogy az emberek egyre inkább előnyben részesítik ezt a szolgáltatást.

Az új szabályozás pedig csak tovább erősíti és támogatja ezt a trendet, amelynek következtében a bankautomaták szerepe és funkcionalitása is folyamatosan fejlődik és bővül.

Hirdetés