Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha te is szoktad ropogtatni az ujjaid, akkor erről jobb, ha tudsz!

Ha te is szoktad ropogtatni az ujjaid, akkor erről jobb, ha tudsz!

Annyiféle elmélet már született ezzel kapcsolatosan, hogy épp itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba! Nézzük meg, hogy mi áll az idegesítő hang mögött, mennyire ártunk magunknak azzal, ha ropogtatjuk az ujjainkat.

Biztosan mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki ropogtatja az ujját. A férfiak 25-50%-al gyakrabban pattogtatják az ujjaikat, mint a nők.

Szakemberek már egy ideje próbálnak utána járni a dolognak, azonban egyelőre csak bizonyos feltételezések léteznek azzal kapcsolatosan, hogy veszélyes, vagy veszélytelen az ujjpattogtatás.

Mi történik konkrétan ujjropogtatás közben?

A csontok között található ízületeket az ízületporc veszi körbe, ezeket pedig egy un. ízületi tok védelmezi. Az ízületi tokban egy oxigénből, nitrogénből, és szén-dioxidból álló folyadék található. Hirtelen mozgás, vagy erős nyomás hatására ezek a gázbuborékok kipukkadnak, és ilyenkor keletkezik az idegesítő, kattogó hang.

Még szerencse, hogy egymás után nem lehet túl sokat pattogtatni, kb. 20 percet kell várni addig, amíg újabb gázbuborékok képződnek. Dr. Donald Unger 60 éven keresztül kísérletezett önmagán. Ez idő alatt kitartóan ropogtatta a bal kézujjait, a jobb kezén levő ujjakat pedig egyáltalán nem pattogtatta.


Mi történt? Nagyjából semmi. A bal kéz ujjai semmivel sem lettek egészségtelenebbek a sok pattogtatástól, mint a jobb kéz ujjai.


Nem lett ízületi gyulladása, és nem alakult ki semmilyen más elváltozás sem. További, a témában végzett kutatásokkal egybevetve, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy valószínű semmilyen összefüggés nincsen az ízületi gyulladások, és az ujjropogtatás között.

Szerző: tudasfaja.com

loading...