Kezdőlap AKTUÁLIS Ha te is szedsz ilyen fájdalomcsillapítót, légy óvatos, kiadták a figyelmeztetést

Ha te is szedsz ilyen fájdalomcsillapítót, légy óvatos, kiadták a figyelmeztetést

Hirdetés

Angliából érkező sokkoló tanulmány szerint egy bevált fájdalomcsillapító, amelyet epilepsziás rohamokra is alkalmaznak, már több ezer ember életét követelte. A pregabalin nevű gyógyszer, amelynek szorongásoldó és idegi fájdalomcsillapító hatása van, az elmúlt években vált veszélyessé a brit kutatások szerint. A figyelmeztetés nemcsak az Egyesült Királyságban érint, hanem Magyarországon is, hiszen több gyógyszer hatóanyaga részét képezi.

 

Hirdetés

 webbeteg.hu oldalon megjelent lista szerint 17 gyógyszer hatóanyaga lehet. Egy angol tanulmány azonban most vészharangokat kongat.

A  Sunday Times által készített kutatás rámutat arra, hogy az elmúlt öt évben az Egyesült Királyságban körülbelül 3400 ember vesztette életét a pregabalint szedése következtében. A gyógyszerrel kapcsolatos halálesetek száma 12 évvel ezelőtt mindössze kilenc volt, azonban 2022-re már elérte a 780-at. Ez figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer mellékhatásai súlyosak lehetnek.

A pregabalin szedése során számos mellékhatás jelentkezhet, köztük olyanok, mint a fejfájás, fáradtság, vagy szédülés. Azonban ennél súlyosabb problémák is előfordulhatnak, mint például légzési nehézségek, látászavarok, veseelégtelenség, szívelégtelenség és öngyilkossági hajlam.
Az egyik legnagyobb veszélyforrás az, hogy a gyógyszer eufórikus hatást válthat ki, és függőséget is okozhat. A legújabb kutatások szerint különösen veszélyes lehet a pregabalin más altatókkal kombinálva történő szedése, ami súlyos, akár végzetes következményekkel járhat.

A figyelmeztetés komolyan kell, hogy vegyék mind az orvosok, mind pedig a gyógyszert szedők, hogy megelőzzék a tragédiákat és a veszélyes mellékhatásokat, amelyek a pregabalin szedése során jelentkezhetnek. A jelentés szerint megnő az öngyilkosság kockázata, és gyakoriak véletlen túladagolások is.

Hirdetés