Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha mindig fáradtnak érzed magad, és túlsúly problémákkal küzdesz, lehetséges, hogy a...

Ha mindig fáradtnak érzed magad, és túlsúly problémákkal küzdesz, lehetséges, hogy a pajzsmirigyeddel van a gond!

Manapság egyre több ember küzd pajzsmirigy problémákkal. A társadalom közel 12%-a szembesül élete során ezzel a betegséggel. A nők 8%-al veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. Érdemes idejében foglalkozni a problémával, még mielőtt komolyabb betegségek kiváltója lenne!

A pajzsmirigyhormon termelődése függvényében, illetve az egyensúly felbomlásának szempontja alapján beszélhetünk túl-, vagy alulműködésről.

Nézzük, milyenek tünetek árulkodhatnak arról, hogy nem működik megfelelően a pajzsmirigyünk.

1.Súlygyarapodás vagy fogyás

-alulműködés esetén hízás jelentkezik, túlműködés esetén hirtelen fogyással kell számolnunk. A pajzsmirigy rendellenességek nagyban befolyásolják az anyagcsere működését. Hiába táplálkozunk megfelelően, mégis fogyni, vagy hízni kezdünk.

2.Fázás, hideg végtagok

-ha annak ellenére is, hogy nincs hideg odakint, vagy akár bent a lakásban, de mi mégis fázunk, gyanakodhatunk arra, hogy a pajzsmirigyünkkel lehet gond. Ha csökken a pajzsmirigy aktivitása, sokkal érzékenyebbek leszünk a hidegre.

3.Hajhullás

-pajzsmirigyproblémák esetén hajunk elkezd vékonyodni, hullani, töredezni. Amint megkapjuk a megfelelő pajzsmirigy kezelést, hajunk visszanő.

4.Székrekedés

-a székrekedés alulműködést jelezhet, a túlműködés következtében pedig hasmenés, irritábilis bélszindróma jelentkezhet

5. Kimerültség, depresszió

-az alulműködés egyik legközismertebb tünete, hogy napi 8-10 órás alvás után is nagyon fáradtnak érezzük magunk. De jellemzően depressziós hangulat, pánik, vagy fokozott stresszállapot is eluralkodhat rajtunk.

Szerző: tudasfaja.com

loading...