Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha bort vásárolsz, ezeket a dolgokat mindenképp ellenőrizd mielőtt megvennéd!

Ha bort vásárolsz, ezeket a dolgokat mindenképp ellenőrizd mielőtt megvennéd!

Hirdetés

Alexander Fleming, a penicillin felfedezője mondta egyszer: “az antibiotikumok meggyógyítják az embert, de csak a bor tud igazán boldoggá tenni”. És mennyire igaza volt, hiszen egy pohár finom, minőségi bor a legborúsabb napot is bearanyozza.

Hogyan tudjuk az óriási kínálatból, akár egy nagyáruház polcáról is kiválasztani a minőségibb bort. Az alábbiakban néhány alapszabályt mutatunk! Sokan úgy választanak, hogy, ami drága, az biztosan jó is. Ez a bor esetében nem mindig igaz.

Hirdetés

1.Tárolóedény

Ha egy bor dobozban van, az már eleve egy rossz pont. Ilyen bort soha ne vegyünk, hiszen ezek egészen biztosan nem minőségiek. A jó minőségű bort csak az üvegbe palackozott borok között találhatjuk meg.

2.Dugó

A csavaros tetős bor nem feltétlenül rossz, inkább arra következtethetünk, hogy ez egy fiatalabb asztali bor, amit hamarabb el kell fogyasztani, nem ajánlott hosszú évekig tartani. A minőségi, régi borok mindig parafa dugóval vannak ellátva. A nem túl minőségi, olcsóbb borokban általában műanyag dugó van.

3.Száraz bor

A borszakértők inkább a száraz bort ajánlják, mert ezek elég nehezen hamisíthatóak. Az üzletekben is láthatjuk, hogy az összes dobozos bor félédes, vagy édes. A száraz, minőségi bort mindig üvegbe palackozzák.

4.Cukor

A száraz borban maximum 4 gramm, a félszáraz borban 18 gramm, és a félédes borban 45 gramm cukor lehet. Ha ennél sokkal több a cukor a borban, akkor tudhatjuk, hogy ez nem egy természetes bor.

5. Címke

A címkén rajta kell legyen a gyártó neve, és a betakarítási év dátuma. Ha a címke szélére egy kis kerek matrica van ragasztva, azt jelenti, hogy a bor legalább egy területi, vagy akár egy annál nagyobb versenyen jó helyezést ért el.

6.Kén-dioxid

Nem kell megijed, ha azt látod a bor címkéjén, hogy kén-dioxidot is tartalmaz. Ez a bor minőségétől függetlenül benne kell legyen, ugyanis a gombásodás kialakulását akadályozza meg. Azt a bort inkább mellőzzük, amelyik szalicilsavat tartalmaz kén-dioxid helyett.

Ellenőrizzük felnyitás után a bort!

1.Vízteszt

Egy pohár vízbe egy kanál segítségével tegyünk egy kevés bort. A porból készült bor egyenletesen elkeveredik a vízzel, a minőségi bor egy átlátszó réteget hagy a víz felső rétegén.

2.Szódabikarbóna teszt

Egy pohárba öntsünk kb. 50 ml bort, majd adjunk hozzá 0,5 teáskanál szódabikarbónát. Keverjük össze. A természetes bor zöldes színűre vált, a porból készült bor nem változtatja meg nagyon a színét, esetleg egy kicsit sötétebb lesz.

3.Glicerin teszt

Egy üveg borhoz adjunk 5-6 csepp glicerint. Ha a glicerin lement az üveg aljára, és nem változtatta meg a bor színét, akkor azt jelenti, hogy a bor eredeti. Ha a glicerin sárgás-rózsaszínes nyomot hagy, akkor a bor hamisított.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...