Kezdőlap AKTUÁLIS GYED, táppénz, álláskeresési járulék – Ilyen változások jönnek 2024-ben

GYED, táppénz, álláskeresési járulék – Ilyen változások jönnek 2024-ben

Hirdetés

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) tegnapi ülésén megszületett a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről szóló megállapodás, amely jelentős változásokat hoz a magyar munkaerőpiac számára.

 

Hirdetés

A friss egyezség szerint a minimálbér 15 százalékkal, 266,800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326,000 forintra emelkedik, és ez az emelés már decemberben életbe lép.

Az Emelés Hatása

Az emelés nemcsak azokat érinti, akiknek a fizetése a minimálbérhez vagy garantált bérminimumhoz igazodik, hanem számos más juttatás is változik, hiszen ezek összege is a minimálbérhez van kötve. Az érintett juttatások közé tartozik többek között a táppénz, a GYED és a nagyszülői GYED, a diplomás GYED felső határa, bizonyos betegségekben szenvedők adókedvezménye, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), az álláskeresési járadék, valamint a megváltozott munkaképességű dolgozók utáni járulékfizetés-elengedés felső határa.A Társadalmi Támogatások Emelkedése

Az új megállapodás értelmében a gyermekgondozási díj (GYED) és a nagyszülői GYED maximális összege 373,520 forintra emelkedik, a diplomás GYED összege alapképzés esetén 186,760 forintra, mesterképzés esetén pedig 228,200 forintra nő. A táppénz napi összege legfeljebb 17,787 forintra emelkedik.

Az adóalapkedvezmény mértéke, amelyet a súlyos fogyatékossággal élők jogosultak megkapni, havi szinten 13,300 forintra emelkedik. A gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi 266,800 forintra emelkedik, az álláskeresési járadék összege pedig legfeljebb napi 8,893 forint lehet.

Juttatások és MinimumbérA minimálbér-emelés nem csak a legalacsonyabb keresetűeket érinti, hanem a minimálbér feletti bérsávok is közelebb kerülnek a minimálbérhez. Ez a változás fontos tárgyalási alapot teremt a magyar dolgozóknak, és nemcsak a minimálbérrel rendelkezőknek, hanem minden olyan munkavállalónak, akik a minimálbér felett keresnek.

Munkáltatók Döntése

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese kiemelte, hogy a minimálbér-emelés nemcsak azért fontos, mert sokan teljes állásban ezen a szinten keresnek, hanem azért is, mert a munkáltatóknak a piaci környezetet figyelembe véve kell dönteniük a bérek felülvizsgálatáról. A munkáltatóknak nem szükséges megvárniuk a minimálbér emelését, és azonnal lépniük kell, amint munkaerőproblémák adódnak.

Munkaerőpiaci KövetkezményekBár a minimálbér-emelés lényegében a depressziós övezetekben és a mikro- és kisvállalkozásoknál jelentkezik, fontos, hogy ez az emelés a munkaerőpiac egészét érinti. A minimálbér emelkedése tárgyalási alapot teremt a bérek más szintjein is, és a dolgozók jogos igényei előtérbe kerülhetnek.

Rehabilitációs Hozzájárulás és Járulékkedvezmény

Az 2011-ben bevezetett CXCI. törvény értelmében a cégeknek rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásáért. Ennek mértéke a minimálbér kilencszerese, vagyis 2,401,200 forint lesz 2023 decemberétől. Emellett 2019-től érvényes a bővített járulékkedvezmény-rendszer, ami a munkáltatókat ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Ebben az esetben a járulékot a minimálbér kétszereséig, vagyis 533,600 forintig elengedi az állam.A friss megállapodásnak széleskörű hatásai vannak a munkaerőpiacra és a társadalomra. A juttatások emelkedése és a minimálbér emelése összességében pozitív irányba mutatnak, támogatva a magyar dolgozókat és a gazdaságot.

Hirdetés
loading...