Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Forradalmi bejelentés: ekkor jön a rák elleni védőoltás

Forradalmi bejelentés: ekkor jön a rák elleni védőoltás

Hirdetés

A világjárvány egyik legsikeresebb Covid-oltóanyaga, a BioNTech mögött álló török kutatóházaspár csapata szerint a rákot megcélzó vakcinák még az évtized vége előtt elérhetők lehetnek.

 

Hirdetés

Uğur Şahin és Özlem Türeci – a BioNTech német cég társalapítói, amely a Pfizerrel együttműködve forradalmian új mRNS-alapú Covid-oltóanyagot gyártott – azt mondta, hogy olyan tudományos áttöréseket értek el, amelyek azt vetítik előre, hogy az elkövetkező években elkészülhetnek a rák kezelésére szolgáló vakcinák.

Türeci professzor a BBC vasárnapi műsorában Laura Kuenssberggel beszélt arról, hogy a BioNTech Covid-vakcinájának középpontjában álló mRNS-technológiát hogyan lehet újra felhasználni úgy, hogy az oltás az immunrendszert a koronavírus helyett a rákos sejtek megtámadására ösztönözze.Az viszont nehézségeket jelent, hogy a rák esetében nem egy vírust, hanem a tumorsejtek felszínén levő fehérjéket kellene felismernie a szervezetnek, és mivel nagyon sokféle fehérjéről van szó, nehéz lesz olyan oltóanyagot fejleszteni, ami mindegyikkel felveszi harcot úgy, hogy közben semmi másban nem tesz kárt.


Arra a kérdésre, hogy az mRNS-en alapuló rákvakcinák mikor állnak készen a betegek kezelésére, Sahin professzor azt mondta, hogy még 2030 előtt elérhetőek lehetnek

A BioNTech mRNS-alapú rákvakcinákon dolgozott a világjárvány kitörése előtt is, ám a globális vészhelyzetben a cég a Covid-oltóanyagok előállítása mellett döntött. A vállalatnak ugyanakkor jelenleg is számos rák kezelésre szolgáló védőoltása áll klinikai vizsgálatok alatt, így nem csoda, hogy optimisták a jövőt illetően. Persze azt azért kijelentették, hogy kutatókként mindig nehezen merik biztosra mondani, hogy meglesz a rák ellenszere, írja a The Guardian.

Hirdetés
loading...