Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos hír érkezett a magyarországi gázkészletekről

Fontos hír érkezett a magyarországi gázkészletekről

Április eleje óta az ország földgázpiaca a betárolásra fókuszál, egyelőre az Ukrajnában folyó háború nincs hatással a gázellátásra. Oroszország a hosszútávú szerződések értelmében továbbra is szállítja a kért mennyiséget.

 

 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal természetesen figyelemmel kíséri az energiaárakra hatást gyakorló gazdasági folyamatokat, és világpolitikai eseményeket egyaránt.

A fő betáplálási pont az ukrán határról október 1-től áthelyeződik, a szerb-magyar határon 2021-ben üzembe helyezett Török  Áramlatnak emlegetett vezeték miatt.

Az Ausztria és Horvátország felől érkező mennyiség mellett a hazai termelés is rendelkezésre áll.A Török Áramlat vezeték karbantartáson végzett karbantartási munkálatok miatt a betárolás intenzitása csökkenni fog, de ez az ellátásban nem fog zavart okozni.

A Török Áramlaton keresztül napi 12-17 Mm3 földgáz érkezik Magyarországra.

Az úgynevezett biztonsági földgázkészlet garantálja az ország bármely körülmények közötti zavartalan ellátását.

A hazai tárolók immár 36,27 százalékban feltöltésre kerültek, 2,3 milliárd köbméternyi gáz áll rendelkezésre.A biztonságos téli ellátás érdekében az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszakra október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia.

A kedvezőtlen gazdasági tényezők nem akadályozzák az ország lakosságának gázellátását.

https://www.tudasfaja.com/

loading...