Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Figyelmeztet a rendőrség: minden magyarnak kötelező!!!

Figyelmeztet a rendőrség: minden magyarnak kötelező!!!

Azok számára, akik már autóval közlekedtek, egy kereszteződésnél egy rendőr megjelenése a forgalomirányításban nem mindennapi látvány.

 

Sokak számára ez zavarba ejtő lehet, és némi bizonytalanságot okozhat. Azonban érdemes megérteni, hogy ilyenkor nem a vizsgázás a cél, hanem az egymás megértése és a zavartalan közlekedés biztosítása.

A Rendőri Karjelzések

A KRESZ tanulása során mindenki megtanulja a rendőri karjelzéseket, de a valós életben ezekkel ritkán találkozunk. Általában olyan esetekben jelennek meg, amikor a hagyományos forgalomirányítás valamilyen okból nem működik, például egy baleset vagy egy jelzőlámpa meghibásodása miatt.

Az első és legfontosabb jelzés a sofőr számára, hogy figyelje a rendőr testhelyzetét. Ha a vállal párhuzamos irányban haladóknak zöld az út, míg a vállal merőleges irányból érkezőknek meg kell állniuk. A rendőr karjelzéseinek megértése kulcsfontosságú, és a Magyar Rendőrség egy TikTok-videóban röviden összefoglalta ezeket.Amikor a rendőr felemeli a karját, az változást jelent az addigi forgalmi rendben. Az addig haladóknak meg kell állniuk, a merőleges irányból érkezőknek pedig fel kell készülniük az indulásra. A jobb kart maga elé kinyújtva, majd a bal karral maga elé intve a balról érkezőknek szabad az út, míg a jobbról érkezőknek meg kell állniuk.

Ha a rendőr tenyerét látod, az a haladás tilalmát jelzi. A bal tenyerét felemelve a balról érkezőknek, majd a jobb karral maga mögé intve a jobbról érkezőknek jelzi, hogy melyik irányból kell kikerülni. A karjelzések a sebesség növelésére vagy csökkentésére is utalhatnak. A kinyújtott kar a nagyobb sebességet jelzi, míg a le-fel intés a lassítást.

Mindenki számára fontos
Fontos megjegyezni, hogy a karjelzéseket nemcsak a gépjárművezetőknek kell érteniük, hanem a közlekedésben részt vevő kerékpárosoknak, rollereseknek, gyalogosoknak is. Az egyértelmű és következetes jelzések segítik a zavartalan közlekedést, még akkor is, ha egy kereszteződésben rendőr irányítja a forgalmat.

A cél mindig az, hogy a zavar fennállása idején is a lehető legkisebb fennakadással haladjon a forgalom. Tehát ne tekintsük ezt stresszes helyzetnek, hanem inkább egy olyan helyzetnek, amikor a rendőr a szemünkbe nézve is segít abban, hogy biztonságosan és gördülékenyen folytatódjon az út. Ahogy a rendőr hivatalos tájékoztató videójában mondja: “ha így sem megy, figyeld a szemem, segíteni fogok”.


@hungarian_police

#somogy #svmrfk #nekedbe #fyp #foryou #policia #cop #bluelivesmatter #tactical #polizei #rendorseg #police #hivatas #felkapott #tranding

♬ Fortunate Son – Creedence Clearwater Revival

loading...