Kezdőlap AKTUÁLIS FIGYELEM! Sokan nem tudnak róla, de 140 ezer forint adókedvezmény jár ezek...

FIGYELEM! Sokan nem tudnak róla, de 140 ezer forint adókedvezmény jár ezek után a betegségek után! Íme a teljes lista!

Minden évben rámutatok egy régóta létező adókedvezményre, amelyre sokan pozitívan reagálnak és megköszönik, azonban továbbra is sokan vannak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Azok a betegségek, amelyek BNO kódját a kormányhatározatban felsorolják, jogosítanak az elmúlt öt évben visszamenőlegesen igénybe vehető személyi jövedelemadó kedvezményre. Az idei évben a kedvezmény összege 140 ezer forint.

A Napi.hu felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek, egészségkárosodások, fogyatékos állapotok után jogosult az adókedvezményre, ami alanyi jogon jár a személyi jövedelemadóból. A kedvezményt akár az elmúlt öt évben is igénybe lehet venni, ha azt korábban nem tették meg, vagy nem voltak tudatában a lehetőségnek. Az önellenőrzés révén 2017 december 31-ig még lehet javítani a bevallást. 2023-ban a kedvezmény összege 139 140 forint.

Az adókedvezmény többek között olyan betegségek után jár, mint például bizonyos daganatos betegségek, a vérképzőrendszer és rosszindulatú megbetegedések, egyes immunbetegségek, emésztőszervi betegségek (pl. Crohn betegség), mozgásszervi megbetegedések, hallási és látási fogyatékosságok, fejlődési rendellenességek, veleszületett vagy szerzett szívbetegségek stb.


(Az összes betegségre vonatkozó kormányrendeletet itt találja.)

A kedvezmény igénybevételéhez szakorvosi igazolás szükséges, kivéve azok számára, akik rokkantsági járadékot kapnak, vagy fogyatékossági támogatásra jogosultak.

 

 

 

loading...