Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelem! Nagy változás jön a védettségi igazolványoknál! Íme az új szabályok!

Figyelem! Nagy változás jön a védettségi igazolványoknál! Íme az új szabályok!

Hirdetés

A magyar kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet – derült ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által, néhány perccel szerda éjfél előtt a parlament honlapjára felkerült salátatörvény-javaslatból.

Hirdetés

A kabinet úgy látja ugyanis, hogy a világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek beváltak.

Ennek szellemében több más intézkedés hatályát is meghosszabbítanák. Elfogadása esetén a törvénny 2022. január elsején lép hatályba.

Meghosszabbodnak a lejáró okmányok

Többek közt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos hivatalos okmányok és a diákigazolványok 2022. június 30-ig lesznek érvényesek – ez alól kivétel a védettségi igazolvány, amely a lejáratáig marad érvényes. A javaslat úgy fogalmaz, hogy a Magyarországon kiállított, 2020. március 11. – 2020. július 3. között, vagy 2020. november 4. – 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok – köztük a műszaki érvényességi időt is – érvényességi idejét 2022. június 30-ig eltoljákA 2020. november 4. – 2022. február 28. között lejárt vagy lejáró tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – szintén 2022. június 30-ig lesznek érvényesek.

Továbbra sem kell nyelvvizsga a diplomához

Az a hallgató, aki 2020. szeptember 1. – 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tett,
mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól és
megszerezheti oklevelét.

Örülhetnek a hotelek

A szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő 14 év alatti kiskorúnak a személyazonosító okmányait 2022. június 30-ig nem kell bemutatnia a szálláshelyen, a szükséges adatokat a szálláshely-szolgáltató a kiskorú képviselőjének nyilatkozata alapján is kitöltheti. Ebben az esetben a kiskorúra vonatkozóan nem kell rögzíteni a személyazonosító okmány azonosító adatait.


Új távmunkaszabályok jönnek

A javaslat a távmunkát módosítja a munkavédelmi törvény távmunkavégzésre vonatkozó rendelkezéseit. A kizárólag számítástechnikai eszközzel végzett távmunkánál a munkáltatóra háruló adminisztrációs teher jelentősen csökken, így a munkáltató a munkavédelmi szabályok megtartását számítástechnikai eszköz alkalmazásával ellenőrizheti.

A nem számítástechnikai eszközzel történő távmunkavégzés esetén a felek írásban állapodnak meg a munkavégzés helyéről.

Változhat a védettségi igazolvány

A rendelkezés lehetőséget ad a kormánynak a védettségi igazolvány érvényességi idejének rugalmas kezelésére, feltüntetésére, oltottság esetén is, lehetőséget ad az érvényesség rugalmas feltüntetésére, továbbá a gyógyultság esetén az adatátvétel lehetőségét biztosítja.A kormány rendeletben dönthet arról, hogy a vakcina típusa, valamint a dózisok száma is feltüntethető legyen a védettségi igazolványon – utóbbiakat a QR-kódban is elégséges feltüntetni. A javaslat lehetőséget ad arra, hogy a Kormány rendeletében mentesítést adjon a járványügyi intézkedések alól a védettségi igazolványok birtokosainak (például határátlépés esetén előírt kötelező karantén alóli mentesülés).

Készülnek a nagy februári adó-visszatérítésre

A gyermeket nevelő családok számára 2022-ben járó adó-visszatérítés gyors és hatékony végrehajtása érdekében a javaslat rendszeres adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő a családi pótlékot folyósító kincstár, illetve a családtámogatási kifizetőhelyként működő, a honvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium számára. A kormányrendelet az állami adó- és vámhatóság megkeresése alapján történő, meghatározott adatkört érintő adatszolgáltatásról is rendelkezik, melynek kötelezettjei Magyar Országos Közjegyzői Kamara, az Országos Kórházi Főigazgatóság és az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást működtető szerv.

Az indoklás szerint ezek az adatok a későbbiekben is hatékonyan szolgálhatják a NAV feladatellátását, egyúttal kontrollként szolgálnak a családi adókedvezmény  érvényesítésének és az arra vonatkozó nyilatkozatok valóságtartalmának ellenőrzéséhez.

Marad egy adószabály
A javaslat alapján nem lép hatályba azon előírás, amely 2022. július 1-jével hatályon kívül helyezné a gabonatermékek és acélipari termékek értékesítése, illetve üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén alkalmazandó fordított adózást előíró rendelkezést, így ezen ügyletkörre továbbra is a fordított adózás vonatkozik majd. – írja a napi.hu

Hirdetés