Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelem, mindenkit érint: változás lépett életbe a receptírással kapcsolatban!

Figyelem, mindenkit érint: változás lépett életbe a receptírással kapcsolatban!

Hirdetés

Március elején harminc patikában kezdődik el az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

A gyógyszertárak szeptember elejétől csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie annak rendszerébe – tudta meg Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnökétől a lap.

Hirdetés

Ahhoz, hogy mindez határidőre megkezdődhessen, többek között az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell.

A változás a betegek számára is jelenthet előnyöket. Például krónikus betegségek esetén a stabil fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet váltani.

Forrás : http://www.hirado.hu

Az e-recept kiállítása ugyanúgy zajlik, mint a papírvényé, ám a nyomtatás helyett e-recept készül, ami felkerül az informatikai felhőbe, derül ki többek között a weborvos.hu cikkéből.

Sokszor, sok határidőt emlegetve esett már szó az elektronikus recept bevezetéséről, de immár minden jel szerint valóban lesz e-recept: a kórházak, járóbeteg-ellátók, háziorvosok számára 2017 szeptembere a kötelező csatlakozás határideje a rendszerhez – írja a weborvos.hu munkatársa. Tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol eddig bevezették az e-receptet, mindenhol fokozatosan alakult ki a véglegesnek tekinthető állapot, öt-hat év kellett ahhoz, hogy a receptállomány 90-100 százalékát elektronikusan adják ki. A kötelező csatlakozás nálunk sem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem lesz papíralapú recept – nem is akarják kivezetni, csak arról van szó, hogy be kell fogadni az elektronikus receptet is.

Az e-recept az uniós támogatással megvalósuló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér), vagyis a legmodernebb, privát felhő alapú informatikai struktúra egyik központi rendszerkomponense. Az e-recept kiállítása ugyanúgy zajlik, mint a papírvényé, ám a nyomtatás helyett e-recept készül, ami felkerül az informatikai felhőbe, s megjelenik a patikai rendszerben – olvasható továbbá a portálon.

Az elektronikus vény kiállításakor az orvos meg tudja nézni az EESZT-ben betege e-profilját, amely a legfontosabb állandó információkat tartalmazza, ilyen például a gyógyszerallergia, implantátum léte, az alapbetegségek, tudta meg a portál munkatársa Héja Gergelytől, az e-recept alprojekt vezetőjétől. Természetesen a megjelenített adatok függnek attól, hogy a beteg rendelkezett-e az ügyfélkapun keresztül vagy kormányablaknál tiltásokról.

A teljes cikk a weborvos.hu-n található.

Forrás : http://medicalonline.hu

Hirdetés