Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelem! Ha te is szoktál bankkártyával fizetni, erről jobb ha tudsz, nagy...

Figyelem! Ha te is szoktál bankkártyával fizetni, erről jobb ha tudsz, nagy változások lépnek életbe!

Kandrács Csaba arról is beszélt, hogy a moratóriumban lévők közül sokan vettek fel új hitelt, illetve hogy csak fokozatosan hagyhatjuk el itthon a készpénzt, de ösztönözni kell a digitalizációt.

 

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni a tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget. Ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt másfél évben a moratóriumban lévő ügyfelek közül körülbelül 350 ezren vettek fel új hitelt

– mondta a Világgazdaságnak Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az elnök szerint a jegybank továbbra is szorosan monitorozza a folyamatot, mert tudják, hogy százezreket érintő, érzékeny témáról van szó. A moratórium mellett szintén fontos témája a jegybanknak a fenntarthatóságra való törekvés. Ennek ellentmond, hogy Magyarországon folyamatosan növekszik a készpénzállomány Magyarországon, de az MNB-nek megvannak a tervei ennek visszaszorítására is.– Az elektronikus fizetés – főleg az azonnali fizetési rendszernek hála – egyre népszerűbb. Környezeti szempontból természetesen nem kérdés, hogy az elektronikus fizetés kevésbé káros, hiszen nem kell legyártani, szállítani a bankjegyeket. Úgy vélem, a készpénzt csak fokozatosan hagyhatjuk el itthon, még ha vannak is olyan ösztönzők, amelyekkel ezt fel lehet gyorsítani – véli Kandrács.

A jegybank javaslata volt a PIN kód nélküli, 15 ezer forintos vásárlási limit megtartása is, sőt, ezt a határt tovább emelhetik.– Azt látjuk, hogy ez bevált, és fenn kell tartani, mert egyszerűsíti az életet. Sokan féltek attól, hogy az ötezer forintos limit emelésével több lesz a visszaélés, de bebizonyosodott, hogy ez alaptalan félelem volt. A 15 ezer forintos limit nyomán nem nőtt a csalások aránya. Ha pedig nincsenek visszaélések és komoly kockázatok, ez a limit akár még tovább is emelhető. Kollégáink folyamatosan vizsgálják, hol lehet a megfelelő mérték. Ma már egy nagybevásárlásra nem elég ez a limit, úgyhogy valahol annak határán, 30-50 ezer forint környékén lehetne egy új határt meghúzni. Mindezzel azonban óvatosnak kell lenni – fogalmazott a jegybank elnöke.- olvasható a blikk.hu-n.

loading...