Kezdőlap EGÉSZSÉG Fény derült az igazságra! Minden évben több, mint 1,5 milliónyi dobozt írnak...

Fény derült az igazságra! Minden évben több, mint 1,5 milliónyi dobozt írnak fel belőle, kiderült, hogy teljesen hatástalan, semmit nem ér!

Hirdetés

Torokgyulladás, meghűlés, vírusfertőzés, nátha, allergiás reakció – ezekre szokás itthon kalciumot felírni. Az orvostudomány jelen állása szerint  ez teljesen felesleges!

Nagyjából nyolcvan éve tévhitben él a magyar orvostársadalom jó része: az évtizedekkel ezelőtt végzett, tapasztalt orvosok a mai napig ajánlják, és ezt adják tovább fiatalabb kollégáiknak is, annak ellenére, hogy az orvosi egyetemen már réges-rég nem tanítják.

Hirdetés

Az a gond, hogy ilyenkor feleslegesen terhelik a betegek szervezetét hatástalan szerekkel. Egy súlyosabb allergiás reakcióba akár bele is halhat az ember, ha a kalcium hatására vár, ahelyett, hogy antihisztamint kapna.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 1 584 000 doboz gyógyszer, amit teljesen feleslegesen írtak fel a hazai orvosok, és szedtek be a betegek.

Mindezért nagyjából 1,4 milliárd forintot hagytunk ott a gyógyszertárakban, amihez a TB 344 millió forint támogatással járult hozzá a közös kasszából.

És hogy még rosszabb legyen az összkép: ezek az adatok kizárólag az allergiára, vírusos fertőzésre, és megfázásra adott, TB-támogatott, kalciumtartalmú gyógyszerekre vonatkoznak. Vagyis ez csak a vényre kiváltott, orvos által felírt gyógyszerek mennyiségét mutatja meg; az ilyen tünetekre, akár orvosi tanácsra, akár önszorgalomból meg- és bevett, nem vényköteles szerekkel, vitaminkészítményekkel, pezsgőtablettákkal együtt ennek a többszöröse lehet az értelmetlenül megvett és beszedett kalcium mennyisége.

Forrás: penzcentrum.hu

Hirdetés