Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Felejtsd el a festést! Így tüntesd el a különféle foltokat a falról!

Felejtsd el a festést! Így tüntesd el a különféle foltokat a falról!

Egy bizonyos idő eltelte vagy egy komolyabb baleset után természetes, hogy nem halogathatjuk tovább a falak festését. Jól tudjuk, milyen nyűggel jár ez, kezdve az alapanyagok beszerzésétől, a helyiség kipakolásán át a fóliázásig és a tényleges festésig. Még akkor is, ha nem magunk csináljuk, sok kényelmetlenséget tud okozni.

Éppen ezért hoztunk el nektek néhány hasznos tippet arra az esetre, ha idén sem kerülne sor a falfestésre, de kisebb, mindennapi tevékenységekből adódó foltok éktelenkednek a faladon, amitől szívesen megszabadulnál nagyobb tortúra nélkül.

A csemeték műalkotásai

Ritka az a gyerek, aki ne kapna kedvet, hogy egy olyan széles és hívogató vásznon csillogtassa meg a tehetségét, mint a nappali vagy a hálószoba fala. Sajnos az alkotások nem igazán sikerülnek olyanra, hogy azt szeretnénk egész életünkben nézegetni, de szerencsére nem kell azonnal a hengerért nyúlni.

Ha ceruzával rajzolt a gyermek, akkor legtöbb esetben egy erős radír nagy segítséget nyújthat. Fontos, hogy csak tiszta radírral radírozd a falat, ellenkező esetben csak elmaszatolod rajta a foltot. Ha ne adj, a festék is kissé sérült a ceruza hegyétől, egy kevés hibajavítót kenj a karcolásra. Miután megszárazd, töröld le papírtörlővel, hogy kiegyenlítsd.

A zsírkréta már egy kicsit kacifántosabb, de még mindig megoldható probléma. Ezt egy kevéssé benedvesített, új szivacs dörzsi részével érdemes orvosolni. Csak finoman nyomd rá, kizárólag egy irányba dörgölve, hogy ne maszatold el.

Cipőnyom, koszcsíkok

A fal azon területein gyakoriak az ilyen hibák, ahol rendszeresen levesszük vagy tároljuk a cipőnket, ahová ledobjuk a táskáinkat, szatyrainkat, a villanykapcsolók környékén és gyakorlatilag bárhol, ahol nem figyelünk eléggé.

Van erre a problémára egy régimódi megoldás, a kenyérhéj, amivel dörzsölve a felületet, megszabadulhatunk a foltoktól. Ha inkább ragaszkodnál a modern módszerekhez (mert természetesen az is van), akkor jó, ha beszerzel egy melamin szivacsot vagy más néven csodaszivacsot. Ezek a szivacsok fehér színűek és méretükben egy mosogatószivacsra hajaznak. Olyan speciális az anyagszerkezetük, hogy nincs is másra szükség csak egy kevés vízre, amivel be lehet nedvesíteni. A koszt szépen letakarítja, és nem engedi szétkenődni. Ami még jobb, hogy nem csak a falakon, de a bútorok felületén és ajtókon, ablakkereteken is alkalmazható.

Zsírfoltok

Két módszer is a rendelkezésedre áll a festett falakon éktelenkedő zsírfoltok eltüntetésére.

Az egyik az ecetes oldószer alkalmazása. Ehhez keverj össze ½ csésze ecetet ¼ csésze szódabikarbónával és hígítsd fel 2,5 liter vízben. Töltsd spricnis flakonba és fújd a kezelni kívánt felületre. Fogj egy száraz, nedvszívó ruhát és töröld át vele a falat. Jó, ha csinálsz egy teszt dörzsölést egy alig látható helyen.

A másik módszer a makacsabb, főzés közben megjelenő zsírfoltokra, ha egy nedves ruhára kukoricakeményítőt szórsz és átdörzsölöd vele a területet.

tudasfaja.com

loading...