Kezdőlap EGÉSZSÉG Fájdalom a karban, gyomorégés, izzadás – a szívinfarktus rejtett tünetei, amelyekről nem...

Fájdalom a karban, gyomorégés, izzadás – a szívinfarktus rejtett tünetei, amelyekről nem árt tudnod!

Hirdetés

A szív-és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak hazánkban és a leggyakoribb krónikus betegségek között is első helyet foglalnak el. 

 

Hirdetés

Az szívinfarktus régebben gyakrabban végződött halállal, mint napjainkban, viszont még mindig kiemelkedő jelentőségű, hogy a tüneteket időben észrevéve megtegyük a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzhessük az érintett szívizom rész teljes elhalását és ezzel együtt a további szívműködési zavarokat.

Lássuk, hogy mely tünetek utalhatnak a szívinfarktus bekövetkeztére.

Gyomorfájdalom, gyomorégés, emésztési zavar és hányinger

Sokan tapasztalják ezt a tünetet és elmondható, hogy a nők hajlamosabbak rá, mint a férfiak.

Szédülés és légzési nehézség

A légzési problémákat gyakran kötik össze a légzőrendszer nem megfelelő működésével, ám nem mindig erről van szó. A szívinfarktus jele is lehet a szédülés nehézlégzéssel együtt.


Emelkedett pulzusszám

Ha a szívverés rendszertelen és gyors, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha az emelkedett pulzusszám szédüléssel és gyengeséggel is jár, nem szabad gondolkozni, mert szívroham tünete is lehet.

Szorongás és izzadás

Ha a környezeti feltételektől függetlenül kifejezetten meleged van, izzadsz és nyugtalannak érzed magad, akkor nem szabad félvállról venni a problémát.

Izzadás és fáradékonyság

Szokatlanul meleged van, izzadsz és úgy érzed, hogy teljesen kimerültél. Ez egy szívinfarktus megnyilvánulása is lehet. Jobb félni és azonnal orvoshoz menni, mint megijedni.


Fájdalom a karokban

Egy klasszikus tünet, amelyet mindenki ismer. Mellkasból kiinduló fájdalom, mely a bal karba sugárzik. Ám az sem kivétel, ha ugyanezt a jobb karban érzed, hiszen szívinfarktus során az is előfordulhat zsibbadás és bénultság kíséretében.

Mellkasi fájdalom

Amikor a szív ereiben elzáródás alakul ki, akkor az kifejezetten erős fájdalmat indukál a mellkasban, ami a lapockák közé is kisugározhat. Gyakorlatilag az egész mellkasi régióban érezhető egy szorító érzés. Ha az érzés nem múlik el pár percen belül, akkor szívinfarktus gyanújára adhat okot.

tudasfaja.com

Hirdetés