Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezeket a dolgokat miért nem mondta el senki a zeller fogyasztásáról?

Ezeket a dolgokat miért nem mondta el senki a zeller fogyasztásáról?

Hirdetés

Ha csak a vitamin, és ásványi anyag tartalmát vesszük figyelembe, elmondhatjuk, hogy a zeller említésre méltóan sok K-és C-vitamint, folsavat, káliumot, és rostot tartalmaz.

 

Hirdetés

Az egész növény, a magjától, a gyökeréig ehető, és nagyon hasznos. 100 gramm zeller csupán 40 kalóriát, ezzel szemben viszont a krumpli már kétszer annyi kalóriát tartalmaz. A zeller, mivel nagyon egészséges, könnyen beilleszthető a diétás étrendbe is.

Pozitív tulajdonságai közé sorolható az is, hogy csökkenti a vérnyomást, és magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre is. Nagyon magas a víztartalma, ezért segítségével könnyen megszabadulhatunk a fölösleges méreganyagoktól, és a plusz kilóktól is. Számos formában fogyaszthatjuk, sülve, főve, panírozva, de nyersen salátába is reszelhetjük. Az ősi időkben a dióval kombinált zelleres keveréket afrodiziákumként használták. Nagyon magas gyógyhatást tulajdonítottak neki, ezért előszeretettel fogyasztották.Ha zellergyökeret vásárolunk, jó, ha minél kisebb példányokat választunk, hiszen ezeknek magasabb a tápanyagtartalmuk. A túl nagy zeller gyakran belül üreges. Mindig azt a gumót részesítsük előnyben, amelyiken rajta van a zöld levele is. Egyrészt ez is nagyon jól hasznosítható, másrészt pedig innen is tudható, hogy mennyire friss a zellergyökér.

Aki szénanáthával küzd azonban, csak óvatosan, hiszen gyakran keresztallergia jelentkezhet a zeller fogyasztása esetében. Például, ha valaki a fekete ürömre allergiás, akkor hasonló tüneteket válthat ki nála a zeller, de akár a köménymag, vagy a petrezselyem is. Az erre hajlamos személyek először csak egy kisebb mennyiséggel kísérletezzenek.Készítsünk 2 hatékony méregtelenítő turmixot zellerből!

Turmixoljunk össze 3 zeller szárat, 1 céklát és 1 almát. A zeller enyhe hashajtó, fertőtleníti az emésztőrendszert és a beleket.

Egy másik változatban 1 zellergyökeret turmixoljunk össze 3 sárgarépával. Ez az italt teljes mértékben kitisztítja a felhalmozódott méreganyagoktól a szervezetet.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés