Kezdőlap AKTUÁLIS Ezt üzente Zelinszkij Orbán Viktornak : “Figyelj, Viktor! Tudod te…?”

Ezt üzente Zelinszkij Orbán Viktornak : “Figyelj, Viktor! Tudod te…?”

Hirdetés

„Önöknek el kell dönteniük, ki mellé állnak” – üzente Orbán Viktornak.

Néhány órával ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő késő este beszédet mondott az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján – írja a BBC.

Hirdetés

Vázolta Oroszország pusztítását és az országának okozott károkat, és megköszönte Európának, hogy egységesen támogatja Ukrajnát. Majd a rá jellemző nyílt stílusban közölte az európai vezetőkkel, hogy túl későn próbálták megállítani Oroszországot.„Önök szankciókat alkalmaztak. Hálásak vagyunk értük. Ezek erőteljes lépések. Bár egy kissé megkéstek velük” – mondta, hozzátéve: ha megelőző szankciókat hoztak volna, talán Oroszország nem támadja meg Ukrajnát.

Utalt az Északi Áramlat-2 gázvezetékre is, ahol szerinte, ha korábban blokkolták volna,Oroszország nem okozott volna gázválságot.

Zelenszkij ezután arra kérte a szomszédos országokat, hogy hagyják jóvá Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét.Kérem önöket, ne késlekedjenek.Beszéde során Zelenszkij az Európai Tanács tagjainak részletes névsorolvasását is végigvitte, megjegyezve, hogy eddig milyen mértékben támogatták – vagy éppen nem támogatták – Ukrajnát.

Számos országot dicsért, amiért kiálltak Ukrajna mellett, köztük Lengyelországot, Észtországot, a Cseh Köztársaságot és Olaszországot.

„Emmanuel” – szólította a keresztnevén Macron francia államfőt. „Tényleg hiszek abban, hogy kiállsz mellettünk”.Svédországhoz szólva utalt a hasonló zászlószínekre. „A sárgának és a kéknek mindig szövetségeseknek kell lenniük”.

De néhány olyan országot is kiemelt, akik késlekedtek vagy vonakodtak meghozni a szükséges intézkedéseket – Németországról, Portugáliáról és Írországról van szó –, majd Magyarországot bírálta semleges álláspontja miatt.

Itt szeretnék megállni egy pillanatra és őszintén fogalmazni. Egyszer és mindenkorra. Önöknek el kell dönteniük, ki mellé állnak– mondta.

A portál magyarázatként megjegyzi, hogy Orbán Viktor magyar vezető régóta szoros szövetségese Vlagyimir Putyinnak.

Zelenszkij ezután felszólította Magyarországot, hogy ne habozzon tovább a szankciókkal és a fegyverek átengedésével, utalva a híres budapesti Cipők a Duna-parton emlékműre – a fasiszta, nácibarát erők által a második világháborúban elkövetett mészárlások áldozatainak emlékművére.

„Nézzék azokat a cipőket és látni fogják, a mai világban hogyan történhetnek újra tömeggyilkosságok. Ez az, amit Oroszország ma tesz” – mondta Zelenszkij.

(HVG)

Hirdetés