Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezt a szupernövényt kezd el termeszteni, akármekkora is a kerted, és garantált...

Ezt a szupernövényt kezd el termeszteni, akármekkora is a kerted, és garantált lesz a siker!!

Hirdetés

Nemcsak az embernek, de a kutyának, macskának, sünnek, madárnak is nagy adomány a természettől a homoktövis. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó kertészmérnök minden telektulajdonosnak csak ajánlani tudja a telepítését, elrontani nem lehet, a siker garantált.

Ma már gyógyító csodának tartja a közvélekedés a homoktövist, amely valóban nemcsak nagyszerű sövény, de termése „egészségbomba” is, váltig hangoztatják egészségügyi kiadványok, orvosok, növénytermesztők.

Hirdetés

Nem volt ez mindig így

A mostani nagy sikerrel éles kontrasztban áll a közelmúlt, amikor jóformán senkit sem érdekelt ez a növény. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elmondta, jelenleg nagyon nagy a kereslet a piacon a homoktövis iránt, míg tíz évvel ezelőtt „ki lehetett volna kergetni vele az embereket a világból”. Hasonló a helyzet több más fajjal is, viszonylag új keletű az érdeklődés a bodza, az áfonya, a goji bogyó, a mézbogyó iránt is, egy évtizede eladhatatlanok lettek volna – tette hozzá a kertészetet működtető szakember.

Valamikor a 2008-as gazdasági válság tájékán indult a trend, hogy „na, akkor termeljünk magunknak otthon”. Arról megoszlanak a vélemények, hogy bizonyos növények otthoni termesztésével mennyi pénzt takarít meg az amatőr kertészkedő, de az biztos, hogy aki garantáltan biotermést szeretne, a legjobban akkor jár, ha a saját kertjében, az erkélyén, a gangon vagy a nagymama telkén maga áll neki a növénytermesztésnek – fejtette ki Megyeri Szabolcs.

A homoktövis növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedést. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot. Nagy C-vitamin-tartalma miatt – a citrom C-vitamin-tartalmának a tízszerese – ideális megfázások kezeléséhez. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, azaz segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, vagyis lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciáliszsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. (Forrás: Wikipédia)

Baltával szüretelhető

A szüretelés kétféleképpen is megoldható. Az egyik, hogy a levágott ágakról lerázzák a sárga bogyókat. A másik, nagyüzemileg is alkalmazott módszer, hogy a lenyesett részeket mélyhűtőbe teszik, és a fagyott bogyók ott leperegnek az ágakról.

A szakember hozzátette, a növény rendkívül szívós, ellenálló, a 2015-ös aszály például meg se kottyant neki. Az ültetése nem igényel túl nagy szakértelmet, kis túlzással az mondható, hogy ha a hátunk mögé dobjuk egy darabját – mindegy, hova esik – meggyökeresedik. A telepítés előtt arra azonban figyelni kell, hogy kétlaki növényről van szó, tehát a termesztéshez kell egy hímivarú porzós és mellé pár nőivarú, termős példány is.

Nem kell nagy tudomány a gondozásához sem

A homoktövis gondozása szintén nem nagy feladat, elég évente egyszer megnyesni, illetve minden szakértelem nélkül megnyírni. A február végén, március elején esedékes visszavágást mindenesetre nem szabad kihagyni, mert csak ezzel tartható kordában a növény.

A homoktövis több méter magas bokorrá is terebélyesedik, ha nem nyírják. A nagyüzemi termesztés során „brutális” gépekkel elvágják, nem is metszik, hanem nyesik, szinte darálják. A kertészmérnök szerint ha valaki meghallja, hogy a homoktövis ilyesmit kibír, akkor nem fog aggódni a metszés miatt, garantált ugyanis, hogy nem tudja elrontani.

Garantált a siker

Megyeri Szabolcs kiemelte, bár gyorsan fejlődő fajról van szó, megfelelő gondozás esetén attól nem kell félni, hogy mindent befut, a termése pedig a szívóssága miatt garantált, szemben sok más kerti növénnyel, például a cseresznyével, meggyel vagy körtével, amelyek egy elmulasztott metszés vagy permetezés miatt egy-egy évben nem teremnek gyümölcsöt.

Megyeri Szabolcs azt is elmondta, a homoktövis nem csak az embernek jó mint gyógynövény és erős telekhatároló sövény, de a madarak és a sünök is kedvelik, mert sűrű, szúrós ágazatával és a rajta termű bogyókkal védelmet, valamint táplálékot nyújt nekik. Ráadásul a macska és a kutya is szereti, mert nyáron jól tud hűsölni alatta. A homoktövist feltétlenül magyar kertbe való szupernövénynek tudná leírni.

forrás: hirado.hu

Hirdetés