Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A kertészek nagy trükkje: Ezért kell visszametszeni július-augusztusban a paradicsomot!

A kertészek nagy trükkje: Ezért kell visszametszeni július-augusztusban a paradicsomot!

Hirdetés

A paradicsomtövekről ültetés után gondoskodni kell, csak így lesz csodaszép, egészséges termésünk. Az a minimum, hogy támasztékot teszünk mindenik tő mellé, és odakötjük gondosan hozzá, de időnként metszeni is kell a túlburjánzó hajtásokat.

 

Hirdetés

A paradicsom levei nagyon fontos szerepet játszanak a terméshozamban.

Ha túlságosan megmetszünk, és kevés levelet hagyunk rajta, akkor könnyen megéghetnek a tűző napon a paradicsomok, ha túl sok levél marad a tövön, akkor pedig nem fog tudni beérni a termés.

A metszés fontos szerepet játszik abban is, hogy a ritkítás következtében a növény jobban tudjon lélegezni, és így a betegségeket is kevésbé kapja el.A legfontosabb, hogy a megsárgult, és beteg leveleket távolítsuk el elsősorban, és csak utána ritkítsuk a zöldeket, ha nagyon muszáj. Ha a levél elkezd foltosodni, akkor azt jelenti, hogy gombás betegsége van a paradicsomnak.

Ilyenkor minél hamarabb meg kell szabadulni a beteg levelektől. A szezon közepén megjelenő friss hónaljhajtásoktól mindenképp szabaduljunk meg, ugyanis ezek, ha még hoznának is termést, a késői paradicsom már nem fog tudni beérni.


A metszést egy steril kerti ollóval végezzük, utána a beteg leveleket égessük el, semmiképp ne dobjuk le a földre a paradicsomtő mellé.

Az alsó leveleket két-három hetente kell megritkítani, vigyázzunk, hogy ne nőjenek akkorára, hogy érjék a földet, mert úgy könnyebben felszedik a betegségeket.

tudasfaja.com

Hirdetés