Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei, nem tökéletes a vérkeringésed!

Ezek a jelei, nem tökéletes a vérkeringésed!

A megfelelő vérkeringés szükséges ahhoz, hogy az ereinkben keringő vér oxigént és tápanyagokat tudjon szállítani a sejtekhez és az ott keletkező szén-dioxidot és salakanyagokat elszállítsa onnan.

Számos tényező befolyásolja a vérkeringés hatékonyságát. Lássuk, hogy melyek ezek és hogyan lehet meggyőződni arról, hogy minden rendben van-e velük.

Vérnyomás

Amelyet két érték határoz meg: az első szám a szisztolés érték (a legmagasabb nyomásérték, amely a szív pumpafunkciójakor mérhető a kar főartériában), a második szám a diasztolés érték ( a legalacsonyabb nyomásérték, amelynél már nem hallható hang az érből).

Felnőtteknél a normál vérnyomás 120-129/80-85, amely függ az életkortól és az egészségi állapottól is. Az alacsony vérnyomással élők tapasztalhatnak a rossz keringésükből adódóan végtag hidegséget, gyengeséget, hirtelen felálláshoz kötődő szédülést. Érdemes rendszeresen mérni otthon is a vérnyomást.

Szív állapota

Az egészséges szív pumpafunkciója a legjobb. Egy infarktus, egy szívelégtelenség már nagyobb terhet ró a szívre és ennek okán a keringés sem lesz teljes mértékben kielégítő. Érdemes a rendszeres ellenőrzés EKG vizsgálattal és szív UH-gal.

Erek állapota

Mind a verőerek (artériák), mind a gyüjtőerek (vénák) egészséges állapota szükséges hozzá, hogy a keringés normális legyen. A merev, elmeszesedett falú artériák a vérnyomást is befolyásolják és nem tudnak rugalmasan alkalmazkodni a szív által pumpált vérhez, a tágult alsó végtagi vénák pedig akadályozzák a vér kielégítő visszaáramlását a szívhez. A legalkalmasabb vizsgálati módszer az arteriográfia.

Vér állapota

Ahhoz, hogy a vér elegendő mennyiségű oxigént legyen képes szállítani a sejtekhez, megfelelő számú és minőségű vörösvértestre van szüksége. Ezt a csontvelő állapota, az ásványi anyag és vitamin ellátottság is befolyásolja. Egy laborvizsgálattal kideríthető, ha valami gond van. Ilyenkor gyakori a gyengeség, fáradékonyság érzése.

Egyéb tényezők

Abban az esetben, ha túlsúly vagy elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség áll fenn, mindig gondolni kell a rossz keringésre.

Figyelemfelkeltő tünetek lehetnek:

  • Régóta fennálló gyengeség, fáradékonyság
  • Gyakori szédülés, légszomj
  • Végtagok zsibbadása, bizsergése
  • Végtagok hidegsége, melegsége, duzzanata
  • Végtagok elszíneződése, halványulása, pirulás, lilulása

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...