Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei annak, hogy valaki meddő és mit sem sejt róla

Ezek a jelei annak, hogy valaki meddő és mit sem sejt róla

Meddőségről akkor van szó, ha egy pár rendszeres szexuális együttlét mellett, úgy, hogy nem alkalmaz semmilyen fogamzásgátló módszert, nem képes gyermeket nemzeni. A meddőség szó hallatán gyakran egyből a nőkre gondolunk, de a férfiak esetében is ugyanakkora a valószínűsége az állapot fennállásának.

A WHO statisztikai adatai szerint a világon minden hetedik pár küzd ezzel a problémával, ebből Magyarországon nagyjából 120 párt érint a dolog. Az ok az esetek 40%-ban a nőktől, ugyanilyen arányban a férfiaktól és a maradék 20%-ban a pár mindkét tagjától erednek.

Mikortól lép életbe a meddőség fogalma?

A WHO meghatározása szerint meddőség akkor áll fenn, ha egy pár 1 év rendszeres próbálkozás után sem képes gyermeket nemzeni, miközben semmilyen fogamzásgátló módszert nem használnak. Ez az időtartam a 34 évnél fiatalabb nőkre érvényes. Ezen felül már fél évre csökken, annak okán, hogy a petesejtek minősége az idő előrehaladtával romlik.

Mi a kiváltó ok?

A hölgyek esetében bármilyen belső nemiszervi betegség, rendellenesség, hormonzavar okozhat meddőséget. Ezen kívül anyagcserezavarok is beléphetnek a képbe, mint például az inzulinrezisztencia. Ok lehet az elhízás vagy a kóros soványság.

A férfiak esetében alapvetően az alacsony spermiumszám és a spermasejtek nem megfelelő minősége a kiváltó tényező.

Amely mindkét nemnél előfordulhat: genetikai betegségek, mellékvesekéreg problémái, pajzsmirigy betegségei, cukorbetegség, túlzott stressz, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kemoterápia.

Az is előfordulhat, hogy a vizsgálatok szerint mindkét fél teljesen egészséges és alkalmas a gyermeknemzésre, mégsem járnak sikerrel. Ekkor kerülnek képbe a pszichikai tényezők.

Hogyan mutatják ki?

Egy meddőségi centrumba eljutva a pár mindkét tagja keresztülmegy a szükséges vizsgálatokon. Nőknél ultrahang, nőgyógyászati- és laborvizsgálatok, vérképvizsgálat. Férfiaknál az ondó vizsgálata történik meg.

Milyen megoldások vannak?

A vizsgálatok eredményeinek függvényében az orvosok igyekeznek megszüntetni az alap problémát és életmódbeli tanácsokat is adnak. Ha ezek nem segítenek, akkor lehetőség van mesterséges megtermékenyítésre.

Ez történhet inszemináció útján, amikor gyógyszeres petefészek stimuláció mellett az érett petesejtbe egy katéter segítségével spermiumokat juttatnak be. Ilyenkor szervezeten belül történik a megtermékenyítés.

A másik módszer az in vitro megtermékenyítés, amit lombikbébi programnak is neveznek. Ekkor a petefészek stimuláció után az orvos több petesejtet is kivesz a női testből és azt laboratóriumi körülmények között termékenyíti meg a férfi spermiumaival. A megtermékenyített petesejteket visszaülteti a nő méhébe és következik a várakozás.

Ha lelki okokról van szó, pszichoterápia is szóba jöhet.

tudasfaja.com

loading...