Kezdőlap EGÉSZSÉG Ez történik, ha a kutyád nyalogatni kezdi az arcodat!

Ez történik, ha a kutyád nyalogatni kezdi az arcodat!

A legtöbb kutyatartó annyira szoros szimbiózisba él az állatával, hogy azt is megengedi, hogy az eb az arcát, vagy akár még a száját is nyalogassa.

A kutya ezzel a gesztusával mutatja ki szeretetét, ragaszkodását. A szakemberek véleménye, arról, hogy mennyire egészséges az ember arcának nyalogatása, nagyon megoszlik. Egyesek szerint a kutya szája tisztább, mint az emberé, míg mások szerint nagyon sok kórokozó rejtőzik a kutya szájában.

Nézzük, mi történik akkor, amikor a kutya a szájunkat nyalogatja?
Felejtsük el azt, hogy a kutya szája tisztább, mint az emberé, össze sem lehet hasonlítani a kettőt, hiszen teljesen más a két környezet.

Mind az ember, mind pedig a kutya szájában több száz baktérium található, az azonos baktériumok csupán 16%-uk egyezik meg. Ha a kutya szájából átterjed a baktérium az emberi szájba, nem túl sok pozitív következménnyel jár.

A kutya nyála az emberi szájba jutva fogínygyulladást, de akár fogvesztést is okozhat. Ha a kutya nyála az arcunkon, vagy a szájüregünkben levő nyílt sebet éri, komoly gyulladások, és baktériumfertőzések is kialakulhatnak.

Az emberi szervezet nehezebben küzd meg a kutyától átvett fertőzésekkel, és baktériumokkal, a mi szervezetünk másképp reagál ezekre. Az immunrendszerünk nincs felkészülve ezekre a baktériumokra, és sokkal nehezebben tud megküzdeni velük.

A fent említett tények ellenére is egyes szakértők úgy vélik, hogy mégsem annyira veszélyes ha a kutya az arcunkat nyalogatja. Mivel a vélemények megoszlanak, jobb, ha saját egészségi állapotunkat vesszük figyelembe, mielőtt közelebb engednénk a háziállatunkat.

loading...