Kezdőlap EGÉSZSÉG Ez történik a szervezeteddel, ha egy hónapon keresztül, minden nap két foltos...

Ez történik a szervezeteddel, ha egy hónapon keresztül, minden nap két foltos banánt megeszel.

Hirdetés

A legtöbb ember a még kissé éretlen banánt kedveli. Mivel vásárlási szokásaink is úgy alakultak, hogy előre szeretünk bevásárolni a gyümölcsökből is, hogy legyen mindig otthon, ha megkívánnánk.

Így a bevásárláskor még kissé zöldes banán kerül a kosarunkba, hogy majd a hét folyamán ezek szépen beérnek. Ezen időszak alatt mi szeretjük elfogyasztani a sárgás, barna foltoktól teljesen mentes banánokat.

Hirdetés

Ha esetleg a gyümölcs már igen nagy felületen barnás színben pompázik, rövid úton megszabadulunk tőle, hogy ez már túlérett és biztos egészségtelen is.

Ha te is az emberek ezen igen széles rétegébe tartozol, ideje átgondolni ezen szokásod!

Egy kutatócsoport azt állítja, hogy az egyre növekvő számú barna foltok nem csak azt jelzik számunkra, hogy a gyümölcs érettebb, ideje elfogyasztani, hanem azt is, hogy az olyan anyagot tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert. A teljesen érett banán ugyanis egy úgynevezett TNF anyagot (tumor nekrózis faktor) tartalmaz, mely felveszi a harcot a szervezetben a rákos sejtekkel, gátolva a daganatos és a vírusok által megfertőzött sejtek szaporodását.

A banánban alapból meglévő magas antioxidánstartalommal kombinálva hatékonyan segítheti fehérvérsejtjeink termelődését, mely erősíti immunrendszerünket. Ez egy elég nyomós érv amellett, hogy a barna héjú gyümölcsök végállomásának is gyomrunkat válasszuk, nem pedig a szemetesvödröt.

Hihetetlenül tápláló!

Nem csak az immunerősítő hatása miatt érdemes érett banánt fogyasztani. Az új kutatások, és azon tények fényében, hogy a banán rengeteg vitamint, tápanyagot, természetes cukrot és rostokat tartalmaz, nagyobb szerephez kéne, hogy jusson napi táplálkozásunkban.

Minden valószínűség szerint a mondást, hogy – minden nap egy alma, az orvost távol tartja- át kell majd fogalmazni banánra.  Mindenesetre az amerikai lakosság az elmúlt időben több banánt fogyaszt, mint almát és narancsot együttvéve.

A következő felsorolásban megismerheted, hogyan segít a banán egészséged megőrzésében.

1. Csökkenti a vérnyomást

A banán magas kálium és alacsony nátriumtartalma jó hatással van a vérnyomásra és segít megelőzni az agyi keringészavar és a szívinfarktus kialakulását. Egy gyümölcs az egészséges szív védelmében.

2.  Segít a gyomorégés kezelésében

Természetes antacid forrás, így savlekötő hatású, már egy banán enyhítheti a tüneteinket.

3. Vasat tartalmaz

Vérszegénység esetén magas vastartalmú ételek fogyasztása ajánlott, a banán vastartalma révén segít szervezetednek a vörösvértestek termelésében.

4. Energiát ad

A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha tápláló élelemre van szükséged. Az edzés előtt egy-két banán elfogyasztása segít neked abban, hogy a gyakorlatokra és ne az üres gyomrodra koncentrálj, már két banán elfogyasztása kellő energiát biztosít neked egy-másfél óra hosszat.

A banánban lévő glikémiás szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok segítenek fizikai erőnléted fokozásához, kálium tartalma pedig az izomláztól védi tested.

5. Jót tesz a gyomrodnak

A már említett savlekötő hatáson kívül a banán segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását. A gyomorfekélyben szenvedőket sokszor eltanácsolják bizonyos ételek fogyasztásától. A puha és lágy banánt nyugodt szívvel fogyaszthatják, sőt pozitív hatása is van, a gyomorba kerülve megvastagítja annak nyálkahártyáját és ezáltal megvéd a gyomorsavtól.

6. Segít a depresszió leküzdésében

A banán magas triptofán tartalma javítja kedélyünket, segít leküzdeni a depressziót, ugyanis szervezetünk ezt az anyagod szerotoninná alakítja át, mely a jó közérzetért, boldogságérzetért felelős.

7. Segít a székrekedés megelőzésében

A gyümölcs magas rosttartalma természetes segítség a normális bélműködés helyreállításában.

8. Megnyugtatja idegeinket

B-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatása van az idegekre. Cukortartalma gyorsan normalizálja a vércukorszintünket és emellett energiával tölt el. A végeredmény az általános közérzet javulása.

9. Segít ideális szinten tartani testünk hőmérsékletét

Amennyiben a szabadban igazi hőség tombol, gondolj arra, hogy a banán segíthet szervezetednek a testhőmérsékleted szabályozásában. Ez természetesen akkor is igaz, ha lázas vagy, és amiatt emelkedett meg a hőmérsékleted.

Oszd meg ezt a cikket, hogy barátaid is megismerhessék!

Hirdetés