Kezdőlap EGÉSZSÉG Ez a 10 dolog történik a testtel sétálás közben!

Ez a 10 dolog történik a testtel sétálás közben!

A testmozgás, mint tudjuk, hozzájárul az egészségünk fenntartásához és krónikus betegségek megelőzéséhez. A jó hír, amivel talán nincs mindenki tisztában, hogy nem feltétlenül kell minden nap edzőterembe járni vagy félmaratont futni ahhoz, hogy a fizikai aktivitás áldásos hatásait bezsebeljük.

Olyan egyszerű testmozgás is, mint a séta, sokat segíthet, hogy életminőségünket javítsuk. Elég ehhez napi 30-45 percet gyalogolnunk és a következő előnyökkel lehetünk gazdagabbak. Lássuk, hogy mi mindenre van jó hatással a séta.

Csökken az Alzheimer-kór kockázata

A séta a mentális egészséget is támogatja. Egy, a Virginiai Egyetemen végzett tanulmány szerint azok a 71 és 93 év közötti férfiak, akik napi legalább 300 métert sétáltak, 50%-kal kisebb eséllyel mutatták demenica vagy Alzheimer-kór tüneteit.

Növekszik az izomtömeg

Az izmok pusztán a gyaloglás hatására is növekedhetnek. A séta formálja a lábakat és a farizmot is. Figyelj oda a helyes testtartásra is járás közben.

Támogatja a szív egészségét, csökkenti a vérnyomást

A séta is ugyanúgy képes serkenteni a vérkeringést, mint bármely más mozgásforma, így a szív egészségét is támogatja. Ezért érdemes minden nap sétálni.

Jót tesz a vastagbélnek

A rendszeres séta képes 31%-kal csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának esélyét nők körében. Már napi 10-15 perc is segíti az emésztőrendszer munkáját. A megfelelő bélmozgáshoz esszenciális a testmozgás.

Hangulatjavító

A Journal of Psychiatric Research (pszichiátriai kutatások) nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint azok, akik legalább napi 30-45 percet sétáltak egy nap, pozitív hangulatváltozást tapasztaltak és depresszív tüneteik is csökkentek. Ha rossz a kedved, lehet, hogy egy séta is megoldja a gondot.

Zöldhályog ellen is jó

A Glaukóma Kutató Alapítvány szerint a témában folytatott tanulmányok azt találták, hogy a könnyű mozgásformák, mint a séta vagy a kocogás, heti 3-szori végzése képes csökkenteni a szemnyomást.

Testsúly kontroll

Bíztató a tény, miszerint nem kell megerőltető cardio edzéseket végezni annak érdekében, hogy fenntarthassuk egészséges testsúlyunkat. Elég, ha naponta sétálunk legalább 30-45 percet kiegyensúlyozott étkezés mellett.

Erősödnek a csontok

A séta növeli a csontok ellenállását, mivel képes megelőzni a csontsűrűség csökkenését, azaz a csontritkulást is. Napi 30 perc séta képes 40%-kal csökkenteni a csípőtáji csonttörések kockázatát.

Csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata

Az Amerikai Diabétesz Társaság szakértője, Tami Ross szerint napi 20-30 perc séta is hatékonyan csökkenti a vércukor szintet.

A tüdő egészsége javul

Séta közben növekszik a légzésszám és a légzések mélysége is. Ennek következtében az oxigén is gyorsabban áramlik a sejtekhez, szövetekhez a serkentett vérkeringésnek köszönhetően. Könnyebben eliminálódnak a toxinok, salakanyagok és gyorsulnak a gyógyulási folyamatok is.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...