Kezdőlap AKTUÁLIS Extra nyugdíj – Ha ebben az évben születtél, erről jobb, ha tudsz

Extra nyugdíj – Ha ebben az évben születtél, erről jobb, ha tudsz

Hirdetés

Azok, akik korhatár előtti ellátásban részesültek és dolgoztak, majd a nyugdíjkorhatár elérésekor az ellátásuk öregségi nyugdíjba ment át, most újraszámíthatják nyugdíjukat a 2024-es valorizációs szorzószámok alapján. Az adó.hu részletezte az igénylés feltételeit és az érintett korosztályt.

 

Hirdetés

A 2024-es valorizációs szorzószámok lehetőséget adnak a nyugellátás újraszámítására azoknak, akik dolgoztak nyugdíj előtt és az ellátásuk öregségi nyugdíjba vált át.

A korhatár előtti ellátásokat a nyugdíjkorhatár eléréséig folyósítják, majd öregségi nyugdíjként változatlan összegben továbbítják.

A korhatár előtti ellátás mellett a minimálbér tizennyolcszorosáig lehet dolgozni, ami járulékfizetéssel további szolgálati időt eredményez, ellentétben az öregségi nyugdíjasokkal.Az érintett korosztály 2024-ben a 65 éves korhatárt elérő, 1959-ben született személyek, akik korhatár előtti ellátásban részesültek és mellette dolgoztak.

A 2012 előtti időszakban többféle öregségi nyugdíj-típus létezett, mint például a hosszú szolgálati időre vagy hivatásos szolgálati jogviszonyra alapozott nyugdíjak.

Amennyiben valaki a korhatár előtti ellátás ideje alatt legalább egy év szolgálati időt gyűjt, nyugdíjkorhatár elérésekor újraszámíthatja nyugdíját.Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően határidő nélkül kérhető. A nyugdíjkorhatár elérése után hat hónapig van lehetőség a nyugdíj összegének újraszámítására.

Hirdetés