Kezdőlap AKTUÁLIS Erre senki nem számított – így változik a gáz ára

Erre senki nem számított – így változik a gáz ára

Hirdetés

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kedden, az Európai Parlament plenáris ülésén hangsúlyozta, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálatának növekedése lehet az új fordulópont az energiaágazatban.

 

Hirdetés

Azt remélik, hogy ez a trend a gázárak csökkenéséhez vezet, megnyitva ezzel az utat a megújuló energiák felé történő áttérésnek.

Az energiaárak csökkentése: a versenyképesség kulcsa

Az energiaköltségek csökkentése továbbra is kiemelt prioritás az Európai Bizottság számára, mivel ez jelentős hatással van az európai vállalkozások versenyképességére, különösen a nagy energiaigényű iparágakban.

A cseppfolyósított földgáz globális kínálatának növekedése azonban reményt kelt arra, hogy a jövőben enyhülni fognak az energiaárak.

Az európai energiafolyamatok fejlesztése

Von der Leyen szerint az Európának több olcsó és tiszta energiát kell előállítania. Ennek érdekében az Európai Uniónak növelnie kell a határon átnyúló villamosenergia-átviteli kapacitást, hogy jobban összekapcsolja az energiapiacokat és növelje az energiaellátás biztonságát.

Gazdasági teljesítmény és jövőbeli kihívások
Az elnök emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedben az európai termelékenység növekedése elmaradt az Egyesült Államokétól. Ezért kiemelte az összehangolt erőfeszítések fontosságát az európai és nemzeti szinten.

A versenyelőny helyreállítása Európa gazdasági menetrendjének középpontjában kell állnia a következő években.

Európa ellenállóképessége a kihívásokkal szemben

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán konfliktus súlyos gazdasági és társadalmi válságot hozhatott volna Európára, az Európai Bizottság által bevezetett megfelelő politikák és az európai ellenálló képességnek köszönhetően sikerült elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet.Jelenleg több ember dolgozik, mint bármikor az európai történelemben, ami az uniós intézkedések hatékonyságát és a gazdasági helyreállást tükrözi.

Az energiajövő kihívásai és lehetőségei

Az Európai Bizottság kiemelte az energiaágazat jövőbeli kihívásait és lehetőségeit, és hangsúlyozta az Európa előtt álló feladatok fontosságát az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások felhasználása és az energiapiaci reformok terén.

A globális változások és az új technológiák korszakában Európa áll készen arra, hogy vezető szerepet vállaljon az energiaváltásban.

Hirdetés