Kezdőlap AKTUÁLIS Ennyi lesz a nyugdíjemelés idén!

Ennyi lesz a nyugdíjemelés idén!

Hirdetés

2017.04.11.-én tette közzé a legfrissebb inflációs adatot a Központi Statisztikai Hivatal, és az elemzők arra számítanak, hogy még tovább nőhet a különbség a nyugdíjak év eleji, illetve a fogyasztói árak elmúlt időszakban tapasztalt emelkedése között.

Az első két hónap folyamatai is már eléggé nyugtalanná tették az időseket, hiszen míg a járandóságuk 1,6 százalékkal nőtt januártól, az infláció 2,6 százalékos volt január-februárban.

Hirdetés

Kedden megtudjuk, mekkora volt márciusban. A szakértők mellett a Magyar Nemzeti Bank is arra számít – derül ki az előző hónap végén publikált jelentésükből -, hogy tovább emelkedik az árindex. Emlékeztetőül: februárban 2,9 százalék volt az infláció, ami lényegében megegyezik a jegybank céljával (ami 3 százalék, lefelé és felfelé is egy szűk toleranciasávval).

Vagyis arra lehet számítani, hogy márciusban 3 százalékos, vagy a feletti lehetett az árindex. Ez pedig azt jelentené, hogy a nyugdíjak tovább veszítenek reálértékükből.
A KSH számol az idősek feltételezett vásárlási listája alapján összeállított kosárral is inflációt, ami idén eddig valamivel kisebb volt, mint az átlagos fogyasztói árindex. A különbség azonban mindössze néhány tizedszázalékpontban mérhető, ezért több nyugdíjasszervezet azt szorgalmazza, hogy a kormány hozza előre novemberről a jogszabályok szerint ilyenkor járó nyugdíjkorrekciót.

Erre azonban a kormány nem hajlandó. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter néhány napja az mfor kérdésére közölte, hogy meg kell várni az első féléves makrofolyamatokat, mert csak azok birtokában lehet dönteni az inflációs pálya felülvizsgálatáról, ezzel egyetemben pedig a kamatos kamat szerint elszámolt nyugdíjkorrekcióról.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor kora tavasszal azt mondta az egyik kormányinfón érdeklődésünkre, hogy hamarosan sor kerül Orbán Viktor miniszterelnök találkozójára az Idősek Tanácsával, és ott szóba kerülhet ez a kérdés is. A miniszter március végére időzítette a találkozót, de eddig nem jött hír az eseményről, pedig lassan április közepét írjuk.

A jegybank várakozása szerint a márciust követő hónapokban mérsékeltebb lesz az infláció. Ezt alapvetően a bázishatással magyarázzák. Ugyanakkor 2018 első felében megint visszatérünk a 3 százalékos tartományba. Ezt elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek árának várható alakulásával indokolja az MNB.

Valamennyit dobni fog az infláción a szabályozott árak emelkedése is, ám a már idézett jegybanki jelentés szerint ez nem az energiaszolgáltatások terén jelentkezik. Azoknál 2020-ig lényegében változatlan árakkal számolnak, ami egybecseng a kormány energetikai törekvéseivel. Más, nem energia jellegű szabályozott áraknál viszont lesz elmozdulás. Emiatt 2018-ban 1,8, a rákövetkező években pedig 2,2 százalékos áremelkedésre számít a szabályozott áraknál az MNB.
Forrás:
www.mfor.hu/cikkek/makro/Holnap_meg_idegesebbek_lesznek_a_nyugdijasok.html
writer.

Hirdetés