Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Emberek milliói fogytak le ezekkel az apró magokkal: megdagad a gyomorban és...

Emberek milliói fogytak le ezekkel az apró magokkal: megdagad a gyomorban és nagyon egészséges!

Chia! Hangzatos szó, a kínaiak őserőt kifejező szavához hasonlít. Magyarban spanyol zsályaként találkoztunk vele. És tényleg valami ősi, valami izgalmas lehet. Külföldi internetes forrásban leltük rá erre a témára, és szeretnénk nektek is beszámolni róla.

Ez az éppen reneszánszát élő csoda a zsályafélék családjába tartozik. A kicsi fekete-fehér mag valaha az inkák, maják és aztékok, valamint a dél-nyugat amerikai bennszülöttek alapvető élelmiszere volt.
A chia valójában maja szó, amely erőt jelent. Ezt a magot az ősi kultúrák úgy használták mint egy energiabombát, főként a hírnökeik, akik egy kis zacskónyit vittek belőle magukkal, amikor a nehéz terepen fel, s le szaladgáltak az üzenetekkel. A Chia-t „indián futóételnek” is nevezték, ami hihetetlenül hosszan tartó energiaszint-emelkedést adott.
A forráscikk szerzője, állítása szerint, saját magán tapasztalta a „futó energiát”, amit a chia ad. „Ha chia-t eszem, és aztán azon a napon valamikor később futok, kitartásom és képességem arra, hogy hosszabb távot fussak, hatalmasra nő – ez egy lenyűgöző dolog.”

Miért is kellene chiát enni? A következőket olvastuk:

Tartalma

 • 2x annyi protein, mint bármely más magnak vagy gabonamagnak,
 • 5x annyi kalcium, mint a tejnek,
 • 2x-es mennyiségű kálium, mint a banánnak,
 • 3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának,
 • 3x több vasat tartalmaz, mint a spenót,
 • kiadós mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat.

Tehát a chia teljes értékű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminósavat, mégpedig könnyen emészthető formában. Tudomásom szerint nagyon kevés ilyen növényi forrás létezik. Az a sportoló vagy testépítő, aki az állati fehérjeforrást időnként növényivel helyettesíti, annak kiváló a chia mag. Az emésztést segítő rostok is bőven találhatók benne. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek.

A chia előnye, mivel antioxidáns tartalma magas, hogy sokkal tovább megőrzi minőségét, mint például a len. Könnyen tárolható, akár 4-5 évig is megőrzi ízét, illatát, tápértékét. Minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag.  A chia íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel együtt alkalmazni, és nem változtatja meg annak ízét. Lehet szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adni. Az ízhatás nem változik, de a tápérték jóval nagyobb lesz.

A dietetikusok álométele

Azért hívják így, mert ha hozzáadjuk ételeinkhez, akkor az étel tömegét ugyan megnöveli, helyettesítve a kalóriát és zsírt, anélkül, hogy megváltoztatná az eredeti ízt. Tehát ha egy szokásos adagot megeszik valaki, akkor csak a fele kalóriát viszi be annak, amit szokott, mert az étel mennyiségét megnövelte a chia, ráadásul jóllakottságot okoz, amit egy tápanyagokban gazdag szuper étel adott. Magyarán szólva a chia a fogyózóknak is kiváló étel!

A chia egyéb előnyei

 • Energiát ad
 • Erőt növel
 • Növeli a kitartást
 • Szabályozza a vércukorszintet
 • Segíti a fogyást
 • Támogatja az emésztőrendszer működését

A chia magon nedvesség hatására egy kocsonyás bevonat képződik, illetve megszívja magát, megnő a mérete. Mindennek köszönhetően gyorsítja a bevitt táplálék előrejutását az emésztőrendszerben, teltségérzetet okoz, miközben kalóriatartalma nem jelentős

Csökkenti a cukor hatását a szervezetre, ha együtt fogyasztják. A chia gél egy természetes korlátot képez a szénhidrátok és az azokat lebontó emésztést segítő enzimek között, és ez lelassítja a szénhidrátok cukorrá történő átalakítását. Tehát az ételből az energia folyamatosan, egyenletesen szabadul fel, ami növeli az állóképességet. Ez a cukorbetegek számára hatalmas nyeremény jelent. Testépítésben pedig fontos lehet, hogy folyamatos egyenletes energiaszintet biztosít az anabolizmus megtartásához.
A chia kivételes vízfelszívó képességének köszönhetően megakadályozza a kiszáradást, megőrzi az elektrolitokat, főként a megerőltető tevékenységek alatt.
Összefoglalva, a vizet felszívott chia mag könnyen emészthető. A kicsi dinoszaurusztojáshoz hasonló magok gyorsan felbomlanak. Energiával látnak el, s a tápanyagok gyorsan beépülnek a szervezetbe.

Az ételek tömegét megnövelik, és az emésztőrendszer seprűiként működnek, segítenek eltávolítani a salakanyagokat.  Az anyagcserét szabályozzák.

A chia mag proteinje nem tartalmaz glutént, ezért az erre érzékenyek is fogyaszthatják.

Mikor lehet a gyógyításban alkalmazni?

 • Fogyókúránál
 • Pajzsmirigy problémáknál
 • Cukorbetegség
 • Hypoglykémia
 • Gyomorégés, reflux betegség
 • Koleszterinszint-csökkentés

Forrás

loading...