Kezdőlap AKTUÁLIS Eltörlik az óraátállítást? Most kaptuk a hírt

Eltörlik az óraátállítást? Most kaptuk a hírt

Hirdetés

Hiába döntött az Európai Parlament 2019-ben az óraátállítás eltörléséről, a gyakorlatban még mindig minden évben ide-oda tekergetjük az órákat.

 

Hirdetés

A következő időváltozás március 31-én lesz, amikor hajnali 2:00 órakor előre kell tekernünk az órát 3:00 órára, vagyis „elveszítünk egy órát”.

Bár sokan reménykedtek abban, hogy ez lesz az utolsó óraátállítás, valószínűleg nem így lesz, mivel a magyar kormány még nem foglalkozott a kérdéssel, és legkésőbb 2025-ig kell dönteni arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást alkalmazzák-e az uniós tagállamok.A nyári időszámítás mellett számos előnyt szoktak felhozni, köztük az energiatakarékosságot és a hosszabb nappali fény élvezetét.

A nyári időszámításnak köszönhetően egy órával tovább élvezhetjük a természetes fényt, ami előnyös lehet számos szabadtéri tevékenységhez, mint például a mezőgazdasági munkák vagy az építőipari projektek.

Magyarországon a nyári időszámítás tűnik a legvalószínűbb választásnak, és a kormány többször is jelezte, hogy a magyarok többsége támogatja ezt az időszámítást.A kormányinfón Gulyás Gergely is megerősítette, hogy egy egységes EU-s döntés lenne előnyös, és Magyarország várhatóan az uniós többséggel fog egyetérteni az időszámítás kérdésében.

Fontos tehát, hogy ne feledkezzünk el március 31-én hajnali 2:00 órakor előre tekerni az órát 3:00 órára. Az időváltozásnak köszönhetően „elveszítünk” egy órát, de ez a hosszabb nappali fény és a nyári időszámítás előnyeivel jár.

Ha addig nem születik döntés az óraátállítás eltörléséről, akkor 2024. október 27-én lesz a következő időváltozás, amikor visszaállítjuk majd az órát hajnalban 3:00 óráról 2:00 órára.

Hirdetés