Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Élő gyerekeket fektetett koporsókba, neveiket felírta és megőrizte. Több, mint 2500-at

Élő gyerekeket fektetett koporsókba, neveiket felírta és megőrizte. Több, mint 2500-at

Hirdetés

Irena Sendler neve sokáig rejtve maradt a világ elől, de mióta tetteire fény derült, soha nem fog feledésbe merülni többé. A lengyel származású nő a II. világháború idején 29 éves volt és szociális munkásként dolgozott az akkori Varsói Jóléti Minisztériumnál.

A nácik bukása után Irena története még legalább 60 évig rejtve maradt a világ elől. Kiderült, hogy a fiatal nő elsőszámú küldetése részeként több, mint 2.500 gyermeket mentett ki a varsói gettóból.

Hirdetés

Irena egy zsidókat segítő egyesület, a Zegota fő aktivistája lett és pozíciójának köszönhetően sikerült bejutnia a gettóba is, holott csak zsidóknak volt engedélyezett a bejutás.

A gettóban uralkodó egészségügyi állapot felügyelete mellett, ételt és gyógyszert vitt be, ugyanakkor zsidó gyermekeket mentek ki különféle ügyes trükkökkel. 

Fektetett gyerekeket faládába, szemetes zsákba, újszülötteket saját táskájában vitt ki. Mentettek gyermekeket csatornán és kerítésen át is. Irena-nak nagy segítségére volt a kutyája, aki ugatásával elnyomta a gyermekek esetleges hangjait.

Irena-t a nácik ugyan elfogták, de a vallatások és kínzások ellenére sem tört meg és nem adott ki információt. A Zegota-nak sikerült őt megszöktetnie, amely után a veszéllyel nem törődve Irena tovább folytatta tevékenységét.

Irena a megmentett gyermekek neveit mind feljegyezte, hogy később tudja egyesíteni a családokat, ha lehetősége lesz rá. Ezt a feljegyzést egy barátja udvarában lévő fa tövébe ásta el egy befőttes üvegben. Több, mint 2,500 név szerepelt a papírokon.

“A szüleim arra tanítottak, hogy ha fuldokló embert látok, nem számít sem a vallása, sem a nemzetisége, segítenem kell rajta.”

Irena ebben a szellembe élte le éltét.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés