Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Eleged van már a párás ablaküvegekből? Ezzel a trükkel egész télen nem...

Eleged van már a párás ablaküvegekből? Ezzel a trükkel egész télen nem lesz gondod vele!

A tél megérkeztével bizony minden lakásban előjön a legnagyobb probléma, ami nem más, mint az ablaküvegek párásodása, ami hosszú távon penész kialakulásához is vezet.

 

 

A párával nem csupán annyi a probléma, hogy gyakran tisztítani kell és törölgetni miattuk az ablakot, hanem az is, hogy a falak és az ablakpárkányok penészessé válnak, ha pedig fából vannak a nyílászáróink, akár tönkre is mehetnek azok.

A pára megakadályozására van néhány aprócska fortély, amit nem nehéz betartani és akkor egész télen nem lesz gondunk vele!

Ha nincsen pénz megfelelő szigeteltetésre, a meglévő javítására, a nyílászárók cseréjére vagy felújítására, akkor sincsen minden veszve. Néhány egyszerű tanács betartásával is csökkentheti a páratartalmat a lakásban.

Az első ilyen a fürdőszoba megfelelő szellőztetése. Igen, itt rengeteg pára képződik, főleg amikor forró vízzel tusolunk. Hogy szabaduljon tőle, a többség ilyenkor nem az ablakot nyitja ki (vagy nem csak azt), hanem az ajtót is, ezzel elárasztva a többi helyiséget is a párás levegővel. Ha azonban párásodik a lakás, ilyenkor csak az ablakot nyissa ki, mivel a beáramló hideg levegő szárazabb is, így a párás meleg távozik a helyiségből.

A konyhában is sok pára keletkezik sütés-főzéskor, ami párás lakásban különösen problémás lehet, főleg amerikai konyhás megoldások esetén. Ha nem amerikai konyhája van, szintén élhet a fürdőszobás trükkel, azaz csukott ajtónál, a munka után szellőztetéssel főz. De ezen felül is tud tenni az ügyért: például azzal, ha a főzéshez fedőt használ, és a víz felforrása után nem melegíti ugyanolyan magas lángon az edényt. Ekkor ugyanis már nem melegedne tovább, csupán a párolgás lenne sokkal intenzívebb, amit ezzel a módszerrel máris csökkentett. A fedővel főzés ráadásul energiát is spórol, hiszen az ételek is sokkal gyorsabban elkészülnek alatta.
A szellőztetés szintén hasznos fegyver a pára elleni harcban. Ekkor ne buktassa, hanem tárja ki az ablakokat. A buktatott nyílászárók nyáron tökéletesek, hiszen folyamatosan engedik be a friss levegőt.

Télen azonban rettentően energiapazarló megoldás, nemcsak azért, mert folyamatosan szökik a meleg, hanem mert a falak és a nagyobb berendezési tárgyak sem tudnak átmelegedni, így még hidegebbnek érzi a lakás hőmérsékletét. Ráadásul így nem is olyan hatékony a légcsere, mint hinné.

A kitárt ablakokon viszont pár perc alatt távozik az elhasznált (és párás) levegő, és a frisset pedig az így ki nem hűlő bútorok és falak gyorsan felmelegítik. Szellőztetni naponta többször is érdemes, ha megteheti, óránként.

A leghatékonyabb trükk:

 

tudasfaja.com

loading...