Kezdőlap EGÉSZSÉG Edzés kismamáknak: nem csak biztonságos, de segít, hogy ne rakódjon le a...

Edzés kismamáknak: nem csak biztonságos, de segít, hogy ne rakódjon le a felesleg a terhesség alatt!

Csak azért, mert babát vársz, nem kell lemondanod a rendszeres testedzésről az elkövetkező 9 hónapra. Sőt, valójában jót teszel magadnak és a babának is, ha aktív maradsz.

A nők hajlamosak arra, hogy aggódjanak a terhesség alatti testmozgás miatt, félve attól, hogy esetleg vetélést vagy egyéb károkat okozhatnak vele a babának. A testmozgás igazából segít enyhíteni az első trimeszterben jelentkező kellemetlen tüneteket és a további terhesség egészére is pozitív hatással van.

A legfontosabb, hogy mindig kövesd az előírásokat és biztonságos testmozgást folytass.

1. Úszás

A leúszott hosszok és a vízi aerobik a legjobb módja annak, hogy terhességed alatt is fitt maradhass. A növekvő, nehezedő pocak és a duzzadt, elnehezülő lábak nem jelentenek problémát a vízben.

2. Alacsony intenzitású cardio

Amint a hasad elkezd nőni, valószínűleg már nem igazán szeretnél futni és ez így is van jól. Az ízületek ilyenkor hajlamosabbak sérülni. A futás helyett válassz olyan mozgásformát, ami kevésbé terheli a bokát és a térdet. Az edzőtermekben számos lehetőség van a kíméletesebb edzésmódokra, mint az elliptikus tréner vagy a kerékpár.

3. Súlyemelés

Igen! A súlyemelést is lehet végezni, ha azt kismamákra szabják. Nyilván nem fogsz akkor súlyokat emelgetni a 8-ik hónapban, mint a terhességed előtt. Az súlyemelések intenzitását a hónapok előrehaladásával csökkenteni kell: kevesebb súly, kevesebb ismétlés.

4. Jóga

A jóga egy másik nagyszerű, kíméletes mozgásforma a kismamák számára. A fizikai előnyök mellett a jóga képes csökkenteni a stresszt is és megbirkózni a kismamának a terhességekkel járó lelki nehézségekkel is. Természetesen, amikor már nagyobb a pocak, bizonyos gyakorlatokat nem lehet kivitelezni, de vannak már kifejezetten kismama jóga órák is.

Amiket kerülni kell!

Olyan gyakorlatok, amelyek súlyvesztést eredményeznek. Ezeket majd szoptatás után végezd, ilyenkor inkább némi súlygyarapodást kell elérni.

Társas sportok, mint például a labdajátékok. Nagyobb a sérülés valószínűsége.

Nagyobb esési kockázattal járó sportok, mint a síelés, lovaglás vagy szabadtéri kerékpározás.

Túlzott intenzitás. Nem szabad, annyira erősen edzened, hogy közben kapkodnod kelljen levegőért.

Pörgő, pattogó gyakorlatok, mint stepaerobic vagy a kickbox.

Háton végzett bizonyos gyakorlatok, mint a felülés és egyes jóga pózok.

Magaslati edzések. Érdemes 1800 méter alatt maradni.

Akár a terhesség végégig is sportolhatsz, ha biztonságosan és odafigyelve végzed a testmozgást. Természetesen érdemes konzultálnod a nőgyógyászoddal ezzel kapcsolatban és odafigyelned a tested jelzéseire is. Ezzel hozzájárulhatsz a baba és saját egészséged fenntartásához.

tudasfaja.com

loading...