Kezdőlap AKTUÁLIS Ebbe halt bele Erzsébet királynő

Ebbe halt bele Erzsébet királynő

Hirdetés

Meghalt II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. A britek uralkodója 96 éves volt.

Szemptember 8-án, csütörtökön a Buckingham-palota jelentette be: orvosai aggódnak a királynő állapotáért, állandó orvosi felügyeletre van szüksége a királynőnek. A hírre a királyi család tagjai azonnal a palotába siettek, hogy ott lehessenek II. Erzsébet betegágyánál.

Hirdetés

Este helyi idő szerint fél 7-kor a Buckingham palota bejelentette a tragikus hírt, miszerint II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án elhunyt.

Erzsébet királnyő életének utolsó időszakában már sokat betegeskedett. A halálát megelőzően arról érkezetek a hírek, hogy a királynőt borzasztóan megviselte az új brit minszterelnök, Liz Truss beiktatása, így kénytelen volt lemondani a programjait, majd pedig kiderült, a királnyő orvosi felügyeletre szorul.

Az utódlás
Erzsébet királnyőt a trónon elsőszülött fia, Károly herceg követi majd. A királynő egyébként 2022. év elején beszélt pontosan a trónudódlásról, akkor azt mondta, szeretné, ha Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné felvegye majd a királynéi címet a trónöröklés után. Amikor Károly kerül a trónra a brit himnusz szövege is megváltozik, hiszen eddig God save the Queen, azaz Isten óvd a királynőt volt a szöveg, ám ez God save the Kingre, vagyis Isten óvd a királyra változik. Ennél sokkal problémásabb, hogy Nagy-Britanniában, továbbá Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon le kell fokozatosan cserélni az összes, Erzsébet arcmását ábrázoló pénzérmét és bankjegyet olyanokra, amelyeken már az új király portréja látható majd.Károlyt királlyá a királynő halálának másnapján nevezik ki egy szerény ceremónia keretében, amely alatt például a testvérei kezet csókolnak neki, majd uralkodói nevet választ. Amennyiben megtartja a sajátját, ő lesz III. Károly király, felesége pedig Kamilla királynéként folytatja életét, ám több nap, akár egy-másfél év is eltelhet, amíg végül ténylegesen meg is koronázzák.

Lehet, hogy lemond?Azt már korábban rebesgedték, hogy Károly herceg lemond a trónról a fia, Vilmos herceg javára, ám a korábbi nyilatkozatai alapján nem erre lehet számítani.

A gyászidőszak
Erzsébet királnyő halálával 12 napos gyász veszi kezdetét Nagy-Britanniában. Fontos tudni, hogy a gyászidőszakban a közszolgálati csatornákon nem lesz majd látható kabaré, standup és hasonló könnyed műsor, de Új-Zélandon például a közszolgálati rádióban ebben a 12 napban nem játszanak majd punkzenét és a Queen együttes egyetlen dalát sem. Ezent túlmenően a királnyőt a temetés előtti négy napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel, hogy a nép leróhassa a tiszteletét, majd a Windsor-kastély kápolnájában helyezik örök nyugalomra.

Hirdetés
loading...