Kezdőlap AKTUÁLIS Drasztikus változás a benzinkutakon – Íme Nagy Márton váratlan bejelentése

Drasztikus változás a benzinkutakon – Íme Nagy Márton váratlan bejelentése

Hirdetés

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon rendkívüli megbeszélésre hívta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedők képviselőit.

 

Hirdetés

Az egyeztetésen részt vettek a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a MOL képviselői, valamint a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjai. A találkozó célja a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak megvitatása volt.

Az üzemanyagárak helyzete

A megbeszélés során a felek áttekintették a magyar üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. Nagy Márton megállapította, hogy Magyarországon jelenleg a 95-ös oktánszámú benzin átlagosan 618 forintba, míg a dízel üzemanyag 631 forintba kerül literenként.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forint, a gázolajé pedig 616 forint. Így Magyarországon a benzin 8 forinttal, a gázolaj pedig 15 forinttal drágább, mint a környező országokban.A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására.

Szerintük a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések hatékonyabbak lennének, mivel így kiküszöbölhetők a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések. Nagy Márton a javaslatot megfontolásra alkalmasnak értékelte.

A nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan: az üzemanyagkereskedőknek azonnali lépéseket kell tenniük a jelenlegi helyzet megszüntetése érdekében.

Hangsúlyozta, hogy az üzemanyagáraknak a szomszédos országok átlagára alá kell esniük. „Ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest” – mondta Nagy Márton.

Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása veszélyezteti ezt az eredményt, és csökkenő keresletet eredményez, ami hátráltatja a fogyasztás helyreállását.A miniszter hozzátette, hogy amennyiben nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, a kormány kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon a családok megvédése érdekében.

Az egyeztetés eredményei és a lehetséges további lépések a következő hetekben várhatók, hiszen a kormány és az üzemanyagkereskedők közötti tárgyalások folytatódnak.

Hirdetés