Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a Parlament – 2024-től hatályos a rendelet

Döntött a Parlament – 2024-től hatályos a rendelet

Hirdetés

Az Országgyűlés elfogadta a fenntartható finanszírozást és egységes vállalati felelősségvállalást támogató ESG (Environmental, Social, and Governance) törvényt december 12-én.

 

Hirdetés

A jogszabály 2024. január 1-jén lép hatályba, és célja a fenntartható finanszírozás elősegítése, valamint a vállalati társadalmi felelősségvállalás egységesítése, figyelembe véve a környezettudatosságot, társadalmi és szociális szempontokat.

A törvény hatálya Magyarországon székhellyel rendelkező közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónak minősülő nagyvállalkozásokra terjed ki. A hazai nagyvállalkozásokra 2025. január 1-jétől vonatkozik, és nagyvállalatnak minősül az, ahol 3 kritériumból 2 meghaladja a minimum értéket: 250 alkalmazott, 20 milliárd Ft árbevétel, 10 milliárd Ft mérlegfőösszeg.A fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettség és ESG beszámolási kötelezettség értelmében a törvény érintett vállalatainak:

  1. Átvilágítaniuk kell beszállítói láncukat: Vizsgálniuk kell a beszállítói láncokat, és felmérniük bizonyos emberi jogi és környezeti kockázatokat.
  2. Kockázatelemzést kell készíteniük: Kockázatelemzést kell végezniük a beszállítók kitettségéről az említett társadalmi, környezeti kockázatoknak, és szükség esetén korrekciós intézkedéseket kell hozniuk.
  3. Panaszkezelési rendszert kell működtetniük: A vállalatoknak panaszokat kell kezelniük, beleértve az emberi jogi és környezeti panaszokat is.

A vállalatoknak évente kötelező nyilvános jelentést készíteniük az évzárást követő 6 hónapon belül. Az adatszolgáltatást a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága ellenőrzi, és pénzbírsággal sújthatja a vállalkozásokat, ha nem készítik el az ESG beszámolót.

A törvény hazai jogszabályi környezetbe ülteti az Európai Uniós kötelező fenntarthatósági riportálási irányelvet (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive). Ez értelmében minden nagyvállalatnak és tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozásnak kötelező fenntarthatósági jelentést készítenie az EU által meghatározott szabványok alapján.A jelentést a pénzügyi beszámolóval egyidőben kell elkészíteni és közzétenni, és azt a jogszabály által kijelölt könyvvizsgáló is véleményezi. Az első auditált jelentés 2025-ben, az évzárást követő évben kerül nyilvánosságra.

A vállalatoknak, különösen a nagyvállalatoknak, fel kell készülniük az újfajta adatgyűjtésre és a jogszabályi kötelezettségekre. A felkészülésre való tekintettel a BDO Magyarország szakértői csapata készséggel nyújt támogatást, figyelembe véve a vállalati egyedi szükségleteket és kihívásokat.

Hirdetés